Salariații din privat pot primi vouchere de vacanță

vouchere vacanta privat

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, a anunțat că salariații din privat pot primi vouchere de vacanță. Valoarea maximă a acestora poate ajunge la 13.800 lei, a precizat reprezentantul Guvernului.

 În sectorul privat, voucherele de vacanță pot fi acordate tuturor angajaţilor care au contract individual de muncă, iar valoarea maximă ajunge la 13.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minim brute garantate pe ţară.

 „Voucherele de vacanță pot fi acordate și salariaților din privat, direct de către angajator, pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de efectuarea concediului de ordină în regim de turism intern. Mai mult, pe durata acestui an, prin comparație cu angajații din sectorul public, cei care lucrează la privat au putut beneficia de aceste vouchere de vacanță. Datorită impactului pozitiv de pe plan economic și social, încurajez companiile să le ofere în continuare, iar pe viitor îmi propun să identific metode prin care să poată crește atractivitatea acordării acestora, fără a afecta, însă, bugetul de stat”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Avantajele angajatorilor sunt, printre altele, 100% deductibilitate fiscală în limita a 13.800 lei/angajat/an fiscal și scutirea de la plata contribuției asiguratorie pentru muncă, în valoare de 2,25% din salariul brut al angajatului. De asemenea, angajatorii sunt scutiți de la plata contribuțiilor sociale datorate de angajat.

Voucherele de vacanță primite de salariați pot fi folosite pentru achiziţionarea serviciilor de cazare, iar în pachetele turistice pot fi adăugate și alte servicii precum masa, transportul sau tratamentul balnear.

Emiterea voucherelor de vacanță poate fi făcută doar de către entitățile autorizate de Ministerul Finanțelor Publice. În perioada 2022-2026, acestea vor fi acordate exclusiv pe suport electronic.