Șagul poate găzdui până la 300 de refugiați. Ivan Marocico, fost deputat UUR: „Este o catastrofă nu numai pentru Ucraina. Mă doare sufletul”

sag

Autoritățile locale din Șag, împreună cu parohul bisericii ortodoxe și cu implicarea fostului deputat al Uniunii Ucrainenilor din România, Ivan Marocico, locuitor al comunei Șag, au identificat până la 300 de spații care pot fi puse la dispoziția celor care fug din calea războiului. Primele persoane sunt așteptate să sosească luni, la Timișoara. Cei mai mulți refugiați vor fi doar în tranzit în România, ei având rude în alte state europene. 

Deocamdată, cele mai multe persoane care pleacă din Ucraina vin din orașele mari, cum ar fi Kiev.

„Am identificat mai multe locuri de cazare cu sprijinul mai multor persoane care vor să ajute poporul ucrainean în aceste zile greu încercate și am găsit în jur de 300 de locuri de cazare în diferite locații. Avem și locații unde putem caza aproximativ 50 de persoane, sunt hoteluri, pensiuni puse la dispoziție în integralitate. Așteptăm foarte multe persoane care trebuie să vină. Astăzi vin primele 7 persoane care sunt programate direct să ajungă la restaurantul Nora din Timișoara, unde vor primi un prânz cald, după care acele persoane vor fi conduse și ajutate să iasă, nu vor să rămână pe teritoriul României, au rude și vor pleca către Iugoslavia.”, a declarat fostul parlamentar, Ivan Marocico.

sprijin ucraina sag

De asemenea, marți mai este așteptat la Timișoara un grup de 14 persoane; acestea au intrat în țară azi-noapte prin Vama Siret, au fost cazate la Suceava și urmează ca deseară sau mâine dimineață să plece spre Timișoara, unde vor fi cazate la un hotel din oraș.

„Avem și alți refugiați care sunt pe drum. Azi dimineață a ajuns un microbuz care a fost realocat la mai multe familii de ucraineni și nu numai ucraineni, ci și români, în Timișoara, în diferite locuri. Am legături foarte strânse cu primarul din orașul Siret, unde este punctul cel mai important, el de acolo direcționează, împreună cu ISU, oamenii, unde trebuie să ajungă. Cei care nu au cu ce să se deplaseze vor fi preluați din Vama Siret și aduși la Timișoara. Avem rude, am personal eu rude, verișori, neamuri. Ei nu vin pentru că stau la sate și nu vor să părăsească locuința, gospodăria și munca de-o viață. Deci în mare parte pleacă oamenii din orașele mari, care sunt bombardate. Acum punem la dispoziție o mașină să plece la Satu Mare, la Vama Hamleu, acolo așteptăm să preluăm o mamă cu un copil de 3 ani. Ne-au contactat prietenii noștri din Ucraina, o să ajungă în vamă în scurt timp, să vedem cât va sta acolo și o să o aștepte o mașină să o aducă la Timișoara. (…) Eu, părintele paroh și primarul gestionăm un număr mult mai mare. Foarte puțini din ei rămân aici, mulți se îndreaptă și vor să ajungă în Europa, unde este un trai mai bun. Spun și ei că dacă tot s-au refugiat din Ucraina, vor să ajungă în Italia, Germania, Austria, unde este un trai mai bun, iar românii le oferă un sprijin – o cazare, o mâncare pe perioada de tranzit, o zi-două, cât au nevoie.”, a mai spus Marocico.

„Emoția pentru mine este dublă”

Fostul demnitar a povestit de spaima și disperarea cu care se confruntă acum ucrainenii.

„Este un dezastru, este o catastrofă nu numai pentru Ucraina. Mă doare sufletul enorm de mult de ce se întâmplă. Nu știu dacă e vreo persoană căreia să nu i se aplece inima când vede ce este acolo. Situația este groaznică. Vorbesc cu ei la telefon, îmi povestesc, disperarea, spaima este imensă, dar totodată și solidaritatea ucrainenilor… atât de mare pentru a lupta și pentru a învinge acest inamic, acest tiran care ocupă acest teritoriu fără niciun drept. Emoția pentru mine este dublă, având în vedere că bunicii mei, în 1940, împreună cu mama mea în vârstă de 5 ani au avut aceeași soartă. S-au refugiat în România din cauza rușilor. Lucrurile se repetă. Chiar azi dimineață am vorbit cu mama mea, plânge, se roagă și zice că aceeași traumă a trăit și ea. Mama mea este în Bucovina, acolo este domiciliată, acolo s-au refugiat, cu familia, și acolo au rămas. Eu am venit aici.”, a concluzionat Ivan Marocico.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/