Să nu cumva să se dezgroape morții la spitalul din Caransebeș! Penalități de 0,5 la sută pe zi, din 2015 încoace!

spital caransebes
untitled design set 970x90 px

Peste 11 milioane de lei datorează astăzi Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, în special din cauza contractelor șmecherești, a incompetenței și dezinteresului!

Managerul Adrian Dumbravă l-a adus pe juristul Alin Simeria în fața consilierilor locali pentru a le prezenta adevăratele cauze ale hemoragiei de bani publici de care suferă, de ani buni, unitatea spitalicească din Caransebeș.Situația s-a îmbunătățit puțin față de ceea ce am moștenit. Sunt venit aici cu pasiune și cu dorință de a schimba lucrurile în bine. Situația spitalului, pe lângă datoriile curente pe care eu le-am prezentat la început de mandat, s-a schimbat puțin pentru că pe rol au fost fel și fel de procese, iar deciziile ne-au debusolat.”, a explicat Dumbravă înainte ca juristul să-i lase muți de uimire pe aleșii locali.

Simeria a vorbit despre cele peste o sută de procese în care spitalul joacă astăzi atât rolul de reclamant, cât și de reclamat și a prezentat câteva lucruri revoltătoare, ținute ascunse până acum sau despre care doar câteva persoane au știut. „Majoritatea proceselor sunt pentru că nu au fost plătite la timp facturile. Zilele trecute ne-au venit două somații de la ENEL, pentru 199.000 de lei, și încă una de 42.000 de lei de la o firmă de echipamente pentru neplată. De obicei, firmele sunt tolerante, nu ne dau în judecată după o lună, două sau trei. Aici este vorba de neplată de ani de zile și e foarte greu să câștigi în instanță.”, a spus juristul.

Simeria a evidențiat cu această ocazie și deciziile manageriale din trecut care au făcut ca spitalul să ajungă în perfuzii pentru a supraviețui. „Cel mai mare proces din punct de vedere financiar este cel cu fostul operator de laborator. Suntem datori cu 1 milion lei pentru servicii neachitate și avem o penalitate de întârziere de 3 milioane de lei! Avem un proces pe ordonanță de plată. Noi am câștigat pentru că facturile lor nu corespundeau cu ce am avut noi. Acum au revenit și ne-au chemat din nou în judecată. Eu zic că sunt șanse mari să câștigăm din nou.”, a dezvăluit acesta. Factură de 1 milion și penalități de 3 milioane?! Da, chiar așa. „A fost un contract încheiat dezastros. Cu 0.5 la sută penalități pe zi! Încheiat în 2015!”, a explicat juristul spitalului.

publicitate ziar expresb 1000x100

Situația cu operatorul de laborator nu este însă singulară. Spitalul se află în situația de a plăti penalități foarte mari și în cazul altor contracte de achiziții. „De exemplu, avem de plătit unei alte firme cu care suntem în instanță 770.000 de lei, e vorba de o firmă din Iași.”, a adăugat Simeria.

Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș are și foarte mulți bani de recuperat, numai că nimeni nu s-a ocupat până acum de asta. Potrivit aceluiași jurist, ar fi vreo 800.000 de lei de recuperat. „Trebuie să-i dăm și noi pe alții în judecată. Spre exemplu, e vorba despre serviciile medicale de care au beneficiat în spitalul nostru victimele accidentelor rutiere. Suntem obligați să recuperăm prejudiciul. Va trebui să deschidem în jur de 130 de procese pentru a recupera banii respectivi. O procedură prealabilă ne obligă să trimitem întâi somații celor în cauză.”, a precizat Simeria. Dar până și trimiterea unei somații prin poștă costă. Vreo 7 lei fiecare! Iar cum la spitalul din Caransebeș sunt atâtea altele de rezolvat, managerul Dumbravă a băgat mâna în propriul buzunar, încă o dată, a scos 5.000 de lei și somațiile au luat drumul celor obligați să plătească.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/