Să lăsăm să urce iar scobarul pe Timiș! Petiție inițiată de un caransebeșean pentru salvarea faunei râului!

Un caransebeșean a inițiat o petiție pentru înlăturarea sau cel puțin modificarea minibarajului de pe râul Timiș, astfel încât să se păstreze continuitatea naturală a acestui râu unic.

Campania inițiată de Răzvan Dragoș Cristescu este adresată Administrației Bazinale Apele Române Banat și SNCFR-ului și a fost semnată și de fostul primar al Caransebeșului, senatorul Ion Marcel Vela.

„Tocmai am semnat și eu pentru campania «Înlăturarea/modificarea stăvilarului de pe râul Timiș, în aval de comuna Buchin». Vă rog mult să vă implicați și voi, mi-ar face mare plăcere să știu că vă am alături. Fiecare semnătură adăugată acestei cauze în care eu cred, ne ajută să fim mai aproape de schimbarea pe care ne-o dorim cu toții. După ce semnați, dați, la rândul vostru, de veste și altora. Felicit inițiatorii acestui demers și sper să reușim să îndreptăm cât mai repede această anomalie realizată inconștient de constructorii rețelei feroviare și avizată incorect de către responsabilii pentru protecția mediului și cei de la Apele Române care administrează râul Timiș”, spune Marcel Vela.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Râul Timiș are caracteristici de râu montan/submontan chiar și la altitudini mai joase (depresiunea Caransebeșului) datorită geografiei particulare a acestei regiuni. El suferă, în prezent, din cauza numeroaselor amenajări hidrotehnice ale principalilor săi afluenți. Acest baraj, situat sub podul de tren de la intrarea în Caransebeș, dinspre București și destinat protecției malului/podului de eventuale viituri, reprezintă un dezastru pentru fauna acvatică a râului, care nu mai poate realiza migrațiile de reproducere în amontele râului, fiind expusă braconajului sălbatic local.

Foarte muți utilizatori de Facebook au semnat pentru că migrațiile scobarilor și ale altor specii de pește care-și depun icrele în amonte sunt oprite de acest obstacol. Chiar dacă barajul este necesar pentru a proteja pilonii podului CFR, există soluții tehnice de rezolvare a migrației faunei piscicole (contra-canale, pasaje laterale etc). Scobarii care nu pot trece de acest zid sunt victimele pescarilor care se bat cu cormoranii pentru pește.

Cei care doresc să semneze petiția pot accesa următorul link: https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/inlaturarea-modificarea-stavilarului-de-pe-raul-timis-caransebes-cs

banner 970 x 250