„Să dea Dumnezeu să ne înșelăm! Secțiile de Contagioase de la Reșița și Caransebeș se vor umple, medici nu sunt destui!”

Avertismentul îi aparține doctorului Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, care în niciun caz nu vrea să sperie și să alarmeze populație, ci să pună din timp în gardă autoritățile.

Spitalele din Reșița și Caransebeș se pregătesc pentru vârful pandiemiei de coronavirus, dar doctorul Borcean spune că virusul va lăsa destule urme. Și asta pentru că războiul cu un astfel de dușman nevăzut e foarte greu de dus. În plus, oricâte eforturi se vor face, niciun spital și nicio țară din lume nu se vor putea considera pe deplin pregătite. „Spitalul din Reșița are o secție de boli contagioase. Noi toți estimăm că în într-o săptămână, zece zile, secția de contagioase și cea de la Caransebeș se vor umple. Nu vreau să sperii pe nimeni, dar astea sunt informațiile pe care le avem și suntem datori să le spunem. Să dea Dumnezeu să ne înșelăm, să nu fie așa, dar noi așa estimăm. Vrem să nu ne găsească nepregătiți, cum au pățit Italia, Franța sau Spania, eliberăm primul etaj la Caransebeș, secția de ORL la Reșița, ca să te poți extinde cu ventilatoare. Dacă le vei avea, dacă vei avea și tehnica de suport, dacă ai oxigen, aspirație, dacă ai unde să pui bolnavi”, a dezvăluit șeful medicilor din România pentru expressdebanat.ro. 

Borcean mai spune că investițiile, oricât de mari ar fi în această perioadă în dotarea cu echipamente medicale a spitalelor, nu sunt suficiente. Niciun spital din lume nu ar avea atâția medici de specialitate de câți ar fi nevoie în timpul unei astfel de pandemii. „Nici doctori nu sunt destui. Presupunem că avem în Reșita 25-30 de intubați, ventilați. Nu are cine să-i trateze! Sunt 4-5, poate șase medici. Peste tot vom fi depășiți, peste tot în lume se întâmplă asta. Câți pacienți intubați poate tarata un medic cu două asistente care au nevoie de monitorizare permanentă?! Aparatele acelea lucrează cu un om viu, trebuie mereu verificate. Un medic ar putea trata 6-8 pacienți, 12 la rigoare!”, a mai spus Gheorghe Borcean.