Dr. Virgil Musta, sfaturi pentru medicii de familie: „Considerați toți pacienții pe care trebuie să-i consultați ca fiind posibili purtători ai virusului”

Un medic de familie din județul Timiș este infectat cu noul virus, potrivit medicul Virgil Musta, cel responsabil de pacienții internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Pentru a minimiza riscul răspândirii infecției, doctorul le oferă medicilor de familie sfaturi esențiale în lupta CODIV-19.

Medicina de familie ar trebui să fie unul dintre pilonii pe care se clădește sistemul de sănătate, dar în România, acest capitol este puțin dezvoltat din cauza alocărilor slabe de fonduri și a legislației lacunare. Dr. Virgil Musta spune că un medic de familie a fost diagnosticat cu COVID-19 și, în acest context, a transmis câteva sfaturi pe care doctorii trebuie să le aplice în cabinetele lor, astfel încât riscul contactării infecției să fie diminuat.

„Medicii de familie sunt și ei în prima linie! Am un mare respect pentru această categorie de medici și știu foarte bine că și ei sunt acum implicați în mod direct în bătălia pe care o ducem cu toții în această perioadă. Am auzit că, din păcate, în județul Timiș este un prim caz de COVID-19 confirmat la un medic de familie. Știu că și pe acest grup sunt prezenți mulți medici de familie și de aceea o să încerc să ajut prin prezentarea unor recomandări care ar putea fi utile. De asemenea, medicii de familie au acum un rol și mai important în managerizarea patologiei pacienților lor, având în vedere faptul că la nivelul spitalelor serviciile de specialitate sunt mai greu de accesat. Ei sunt cei care, prin sfaturile lor directe către propriii pacienți contribuie foarte mult și la reducerea aglomerației de la urgențe sau din alte secții ale spitalelor, contribuind astfel în mod direct la limitarea transmiterii virusului”, a transmis medicul Virgil Musta pe grupul de Facebook City Doctors.

Medicii de familie sunt sfătuiți să considere că fiecare pacient ar putea fi posibil infectat și să poarte echipamente de protecție. Alte sfaturi sunt legate de normele prezente în metodologia COVID-19 gândită la nivel internațional.

„Considerați toți pacienții pe care trebuie să-i consultați ca fiind posibili purtători ai virusului. Suntem în perioada comunitară a infecției și pacienții pot fi infectați fără să prezinte simptome sau să vină pentru altă afecțiune, dar ei să prezinte în faringe și virusul. Este foarte important să nu consultați fără echipament de protecție corespunzător, adică mască FF2, ochelari sau vizieră, capelină, mănuși de unică folosință și combinezon sau halat peliculizat ce se poate dezinfecta. Știu că este foarte posibil să nu aveți toate acestea, dar până reușiți să le procurați ajută mult o organizare foarte bună a activității. Sunt convins că deja faceți poate toate aceste lucruri și chiar și altele pe care nu le-am menționat”, a mai spus medicul.

Iată și alte sfaturi transmise:

 • majoritatea consultațiilor să fie telefonice;
 • programați pacienții care necesită consult la cabinet la 20 de minute, consultul să fie mai scurt de 10 minute, iar apoi aerisiți încăperea după fiecare consult, curățați suprafețele atinse de pacienți, instrumentele și echipamentele medicale folosite în timpul consultului: stetoscop, tensiometru, termometru pulsoximetru etc;
 • spălați-vă bine pe mâini după fiecare consultație și înainte de o nouă consultație;
 • rugați pacientul să păstreze o distanță de cel puțin 2 metri în timpul discuției pentru anamneză, iar consultul clinic să fie scurt, țintit și nu din față (din lateral sau din spate);
 • rugați pacienții să nu atingă suprafețele, iar dacă au posibilitatea să se spele cu apă și săpun înainte de consultație, să o facă.
 • anunțați pacienții să vină când sunt programați cu protecție în fața gurii: mască, batic sau orice alta improvizație care să împiedice posibila răspândire a virusului în toată încăperea;
 • purtați și dumneavoastră, așa cum am spus mai sus, echipamentul de protecție: mască, vizieră,  capelină, mănuși de unică folosință, halat ce se poate dezinfecta. Nu consultați în niciun caz în haine de stradă, procurați-vă cât mai repede echipament de consultație complet;
 • nu lăsați mai mult de 1-2 pacienți în sala de așteptare, la distanță mai mare de 2 metri unul de altul, cu protecție a gurii și a nasului. Aerisiți des și această încăpere. Dezinfectați des și cuierul din sala de așteptare și din cabinet.
 • nu vorbiți la telefonul mobil în timpul consultului. Dezinfectați des telefonul mobil;
 • programați riguros pacienții și respectați programările, astfel încât să nu se aglomereze, pentru a nu fi nevoiți să aștepte în stradă. Așteptatul în strada îi protejează cel mai bine împotriva contaminării, dar nu se poate face pe ploaie sau frig;
 • nu permiteți pacienților să dea buzna peste dumneavoastră, rugați-i să respecte și ei cu strictețe toate regulile, deoarece este în mod evident și în folosul lor;
 • afișați la loc vizibil toate aceste reguli;
 • opriți activitatea câte 30 de minute la fiecare 2 ore pentru aerisire și dezinfecție mai serioase (țineți cont de acest lucru când faceți programările). Folosiți soluții cu clor pentru dezinfecția suprafețelor și puneți un preș îmbibat cu soluție de clor la intrarea în sala de așteptare. Dacă aveți, folosiți lampa UV. Dezinfectați-vă halatul peliculizat cu soluții biocide.

Cei mai mulți medici s-au conformat și au aplicat recomandările transmise de Organizația Mondială a Sănătății și de Minister. Marea problemă rămâne lipsa echipamentelor. „Mulțumim! Le știm, v-am urmărit mereu la orice ieșire de-a dumneavoastră la TV, mai greu este că nu avem de unde să ne procurăm măcar un minim de echipamente”, a scris un medic de familie.