„Să așteptăm până va avea PNL peste 60% și să ne transformăm în republică prezidențială?”

banner website comunitatetm 1000 x 100 px final 01

Deputatul Adrian Pau acuză că Ludovic Orban întârzie modificarea Constituției. Printre temele propuse dezbaterii în acest sens se numără eliminarea imunității președintelui și reducerea la patru ani a mandatului de președinte. În plus, Pau cere punerea în aplicare a deciziei referendumului din anul 2009 privind reducerea numărului de parlamentari.

Liderul Pro România a sancționat lipsa de claritate a Constituției în ceea ce privește retrimiterea legilor în Parlament, regimul imunității sau numirea și revocarea magistraților sau miniștrilor. Pau consideră că legea fundamentală trebuie dezbătută și adaptată necesităților din prezent. „Am avut multe situații în care Constituția nu a fost suficient de clară. Fie că vorbim de numirile și revocările magistraților, ale miniștrilor, retrimiterile de legi în Parlament sau regimul imunităților, toate aceste aspecte și multe altele cu care ne-am confruntat în cele aproape trei decenii de democrație post-comunistă, trebuie dezbătute și adaptate necesităților de astăzi”, a explicat Adrian Pau.

Cu toate că premierul Orban s-a arătat interesat de reexaminarea sistemului constituțional la momentul politic oportun, Adrian Pau nu este mulțumit. „Nu înțeleg la ce se referă domnia sa prin «moment politic oportun» sau prin schimbarea «sistemului constituțional». Adică să așteptăm până va avea PNL peste 60% în Parlament și să ne transformăm, eventual, în republică prezidențială?”, a declarat deputatul Pro România.

1000x100 casa brutarului

Pau consideră că participarea lui Klaus Iohannis la ședințele PNL este o încărcare flagrantă a Constituției. Declarațiile președintelui cu privire la acțiunile guvernului sunt văzute de deputat ca o altă încălcare a legii fundamentale.

Adrian Pau face apel la aplicarea deciziei referendumului de reducere a numărului de parlamentari la 300. Pe lângă această modificare, deputatul propune eliminarea imunității președintelui, revenirea la patru ani a mandatului prezidențial și recuplarea alegerilor parlamentare cu cele prezidențiale.

expres banat 1000x100 (2)