S.O.S.! Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa, forţat de Guvern să se desfiinţeze?!

stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Peste 16 milioane de lei sunt arieratele Spitalului Județean de Urgență din Reșița în acest moment, arierate care nu de puține ori blochează activitatea instituției sanitare, furnizorii alegând să nu mai onoreze comenzile venite de la un spital rău-platnic.

Datoriile sunt făcute pentru că bugetul SJU Reșița este subdimensionat, CJAS decontează destul de puțin pentru un caz rezolvat (1500 de lei), dar și pentru că s-au desființat mai multe spitale fără să se pună ceva în locul acelora. Cum CJAS nu va crește prețul pe caz rezolvat, iar Guvernul nu plănuiește minuni în privința bugetelor spitalelor, la rectificare fiind prevăzuți bani doar pentru aparatură medicală, se formează un cerc vicios cu medici bine plătiți care au aparatură tot mai bună, dar nu au medicamente și materiale sanitare din cauza arieratelor care îi fac pe furnizori să nu mai livreze Spitalului. Un cerc vicios care, dacă nu se va închide, ar putea duce la blocarea activității sanitare în spital!

Sesizări către toate forurile, dar degeaba!

„Datoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa se ridică la 16,8 milioane lei, iar la preluarea mandatului, acestea erau de aproape 10,5 milioane lei. Am preluat spitalul cu datorii. De un an şi două luni, de când deţin funcţia de manager, am înaintat adrese către instituţiile abilitate, respectiv către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, inclusiv către Comisia de Sănătate, către Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, dar şi către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Caraş-Severin. Toate aceste adrese arătau situaţia financiară reală a spitalului”, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa (SJUR), Mihaela Bacer.

Potrivit acesteia, cauzele care au dus la o asemenea situaţie sunt în principal suma mică, de doar 1500 lei, alocată pentru fiecare caz rezolvat, iar soluţiile nu par să ţină de unitatea spitalicească. Situaţia financiară gravă a cauzat, recent, şi „criza anestezicelor”, furnizorii spitalului fiind reticenţi în a livra servicii şi produse din cauza facturilor rămase neplătite. „Sunt pacienți pentru care noi plătim dublu sau chiar triplu, 4.500 de lei, dar nouă CJAS ne decontează doar 1.500 de lei pe caz rezolvat”, mai spune Bacer.

CJAS cere externarea mai rapidă a pacienţilor!

Informația este confirmată și de către dr. Ilie Mărțuică, medicul șef al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, care spune că mentalitatea și comoditatea unor medici, dar și lipsa de dialog fac, de multe ori, ca numărul de zile de internare pentru un anumit caz să fie depășit față de cel prevăzut de protocoalele medicale, fapt ce aduce cheltuieli mult mai mari pentru spitale. Potrivit lui Mărțuică, din motive mai mult sociale, de multe ori medicii prelungesc numărul zilelor de spitalizare pentru un pacient, deși el trebuia externat. Dar cheltuielile cele mai mari sunt cele de cazare, așa că, dacă protocolul recomandă 3 zile de spitalizare, dar bolnavul stă 5, spitalul primește tot 1.500 de lei pentru acest bolnav, deși cheltuieşte mult mai mult.

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

Mărțuică spune că soluția e comunicarea, comunicarea dintre CJAS și spitale, comunicarea dintre managerii spitalelor și șefii de secții dar și medicii tineri, care ar fi înțeles foarte rapid importanța spitalizării de zi sau în ambulator, unde nu sunt costuri de cazare și nu se produc cheltuieli care să se transforme în arierate.

Vinovat, Guvernul!

Cu totul altă soluție vede dr. Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean de Urgență din Reșița. El spune că aproape 90% din bugetul spitalului merge pe cheltuieli de personal, iar vinovat de aceasta este Guvernul care, pe de o parte, trebuie să aloce fonduri pentru achitarea arieratelor, pe de altă parte, trebuie să găsească o soluție eficientă de finanțare a spitalelor și, de ce nu, să mai reducă din cheltuielile de personal.

La SJU Reșița, 90% din buget este cheltuit pe salarii, iar 10% merg la arierate. Așa că pentru materiale sanitare, investiții și înzestrare nu au mai rămas bani! Eu cred că toate forțele politice, în frunte cu senatorii și deputații de Caraș-Severin – care nu fac și nu au făcut mare brânză niciodată pentru Caraș-Severin –, trebuie să mergem la Ministerul Sănătății pentru a rezolva această situație. Asta este! Ajungem să asistăm, deși nu vrem, poate și la moartea pacienților!”, spune consilierul județean dr. Paul Purea, preşedintele Consiliului de Administraţie al spitalului.

Soluția acestuia seamănă, pe alocuri, cu cea oferită de managerul Cristina Bacer: „Singura soluţie pentru ieşirea din acest impas îl reprezintă creşterea tarifului pe cazul rezolvat. SJUR primeşte, pe caz, 1.500 lei, indiferent cât costă acesta. Noi, însă, avem cazuri rezolvate şi cu tarife de două-trei ori mai mare, iar diferenţa nu o acoperă nimeni”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/