S-a sistat din nou furnizarea gazului la Deta. Afectați sunt zeci de mii de oameni, dar și spitalele și grădinițele din zonă

Sunt din nou probleme cu furnizarea gazelor în mai multe localități din județ, în zona orașului Deta. În august, Prefectura Timiș anunța că oamenii nu vor mai fi în pericol să li se întrerupă alimentarea cu gaz metan pentru că demersurile instituției ar fi avut efect. 

Vizate de avarie, chiar la debutul sezonului rece, sunt localitățile Deta, Banloc, Denta, Voiteg și Moravița.

„De astăzi dimineață, de la ora 9.30, s-a oprit furnizarea gazelor naturale. Acest lucru a afectat tot orașul, spitalul, școlile, grădinițele, agenții economici și populația. Pe noi nu ne-a anunțat nimeni și nici măcar nu am fost atenționați. Nu știm situația. Am discutat cu prefectul județului, care mi-a comunicat că vom avea o videoconferință cu Ministerul Energiei și cu cei de la OMV Petrom, pentru găsirea unei soluții. Noi aveam promisiuni că până în 2022 nu vor mai fi probleme și în acest timp se realiza și conducta de alimentare cu gaz, pentru care există studiu de fezabilitate. OMV Petrom efectiv continuă să streseze populația de 3 ani de zile”, a declarat Petre Roman, primarul orașului Deta.

leader board 728 x 90 px

Potrivit Prefecturii Timiș, afectați sunt aproximativ 20.000 de locuitori și instituțiile publice – spital cu 70 de paturi, grădinițe, liceu, școli, dispensare – din orașul Deta și comunele Denta, Moravița, Voiteg, Banloc. Reprezentantul Guvernului în teritoriu anunță că a luat legătura cu directorul OMV Petrom care răspunde de zona de vest și cu reprezentanții Ministerului Economiei.

„Acesta (n.r, directorul OMV Petrom) a precizat că dorește o discuție cu reprezentanții tuturor părților implicate, respectiv furnizorii din zonă, SNT Transgaz și reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. (…) Din cele discutate cu reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, în cursul zilei de astăzi va avea loc o întâlnire la nivelul ministerului cu reprezentanții OMV pe aceasta temă. Tot astăzi va avea loc și o întâlnire on-line, convocată de către prefectul Liliana Oneț, cu reprezentanții OMV Petrom, cei doi furnizori Delgaz și Premiere Energy, ai SNT Transgaz, cu primarii din localitățile afectate și reprezentanții Consiliului Județean Timiș”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Timiș.

Problemele de alimentare în zonă sunt vechi de câțiva ani. În luna august, distribuitorii Petrom anunțau că situația se va rezolva prin restaurarea conductei Foeni – Partoș.

„O problemă care persistă de mai mult timp în județul Timiș este pe cale de a-și găsi rezolvarea. În urma discuțiilor, conducerea OMV Petrom a avansat un termen în care să se remedieze avaria, termen necesar pentru proiectare și obținerea avizelor (…). În sfârșit, după obținerea tuturor avizelor lucrările au început în data de 5 august, urmând să fie finalizate în data de 14 august. Până la urmă, demersurile Instituției Prefectului au avut efect pentru ca cetățenii din Deta, Banloc, Denta, Voiteg și Moravița să nu mai fie în pericol să li se întrerupă alimentarea cu gaz metan, mai ales că se apropie și sezonul rece”, transmitea, în august, Prefectura Timiș.

UPDATE Decizia discuțiilor dintre autoritățile locale, cele județene, OMV Petrom, furnizorii de gaz din zona afectată și Ministerul Economiei  

Cei de la minister au cerut OMV Petrom să permită ca prin conducta companiei să se tranziteze gazele pentru asigurarea continuității furnizării gazelor, până la găsirea unei soluții agreate de toate părțile.

„Totodată s-a decis ca marți, 20 octombrie, să aibă loc o întâlnire la Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde vor participa reprezentanții OMV Petrom, ai celor  doi furnizori Delgaz Grid și Premiere Energy, ai SNT Transgaz și ai ANRE, întâlnire la care ar urma să se semneze un angajament al tuturor părților implicate pentru asigurarea furnizării gazelor în zonă”, transmite Prefectura Timiș printr-un comunicat de presă.