Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a ajuns la capătul răbdării cu primarul din Turnu Ruieni, care nu vrea sub nicio formă să joace după cum poruncește „guvernatorul Muntelui Mic”.
Cosmin Belci închide și el ochii cât poate încercând să asigure un climat de liniște pe Muntele Mic, însă milionarului Romeo Dunca nu-i este niciodată suficient. Nu actualul primar din Turnu Ruieni l-a pus pe șeful Consiliului Județean să construiască ilegal pe munte, pe fiul acestuia să sape cu excavatorul la fel de ilegal, sau să-și instaleze Telescaunul Vâlsanu și să amenajeze pârtii de schi pe un teren ce aparține comunei, pentru care firma familiei Dunca nu are niciun fel de drept, de contract și pentru folosința căruia nu plătește nici măcar un cent. Primarul Belci nu vrea nimic altceva decât ca toată lumea de pe munte să intre în legalitate. Ba chiar e obligat să facă asta. E obligat de lege, de fișa postului și de promisiunile făcute oamenilor din comună. Pentru asta insistă și cu cabana pe care Consiliul Județean Caraș-Severin intenționează să o ridice pe Muntele Mic pentru Salvamont. Numai că Romeo Dunca are altă viziune, altă idee. Una și fixă.
„Din păcate, a trecut mai mult de un an de când insist sub diverse forme la Primăria Turnul-Ruieni pentru a rezolva locația Salvamont de pe Muntele Mic. (…) Containerul folosit de salvamontiști, provizoriu, de aproximativ 6 sezoane, stă tot anul pe platoul muntelui iar angajații serviciului, locuiesc cu chirie, la o persoană particulară, Consiliul Județean plătind timp de 15 ani de chirie cât pentru ridicarea unei construcții noi. Este timpul pentru o schimbare și nu trebuie ratată. Din păcate, urgența acestei nevoi nu este înțeleasă de către domnul primar. Există dorință, există putință, dar înțelegerea găsită la primărie și la consiliul local este insuficientă. Un an și jumătate de rugăminți este prea mult, acesta fiind și motivul pentru care am ales această cale de comunicare.”, a scris președintele CJ pe pagina personală de Facebook.
Bun cunoscător al Munților Banatului, Romeo Dunca mai spune că „există multe locații pentru care au fost încheiate contracte de concesiune, unele chiar în urmă cu 20 de ani, dar majoritatea nu au fost respectate. Fie sumele modice de plată către primărie nu au fost onorate, fie nu s-au edificat construcțiile pentru care au fost alocate, fie s-au turnat betoane neregăsite în proiecte sau aprobări”. Mai mult decât atât, a identificat personal „singurul loc perfect din toate punctele de vedere pentru interesul public la care ne referim, o concesiune veche, neonorată, se pare, de către cel care a primit-o în urmă cu foarte mulți ani”.
Președintele Dunca îl acuză astfel pe primarul Belci, colegul său de partid, că se opune transferării acestei locații către Salvamont dintr-un motiv neînțeles și spune că n-ar trebui ca edilul-șef să caute alte variante pe ditamai muntele. Doar aia e bună! Aia pe care a stabilit-o Romeo Dunca! Și, cu atâtea fărădelegi făcute pe munte, chiar se vede îndreptățit să ofere garanții: „Suma necesară pentru realizarea acestei investiții este mare, de aproximativ 1 milion de lei. Banii necesari vor fi găsiți și, cu siguranță, nu vor fi risipiți construind, la întâmplare, în zone nepotrivite din stațiune, nici pe zona schiabilă, către instalațiile de ski și nici pe platou, unde nu există PUZ aprobat și unde sunt încă litigii”.
Dar ce atâta nu și nu? Ajuns la capătul răbdării cu un primar atât de încăpățânat să respecte legea, poate că Romeo Dunca va da ordinul de începere a lucrărilor la Cabana Salvamont. Fără avize, fără autorizații, fără să fie proprietar pe teren sau să aibă dreptul să-l folosească. Așa cum și-a construit propria cabană din Brusturu, cum a săpat fiul său ilegal în aria protejată de pe Muntele Mic, așa cum fac turism exclusivist într-o cabană neautorizată sau cum și-au amplasat terasa restaurant și telescaunul ori cum au amenajat pârtii pe terenul UAT Turnu Ruieni, toate în scop personal, de ce n-ar ridica la fel de ilegal o cabană pentru Salvamont, de data asta în interes public?!