S-a prelungit starea de alertă! Masca rămâne obligatorie, la fel și certificatul verde pentru accesul în instituții și restaurante!

woman with vaccination certificate app on smartphone in gym, coronavirus concept.

S-a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, începând de astăzi. Masca de protecție rămâne obligatorie inclusiv pe stradă, iar certificatul verde care atestă vaccinarea, testarea negativă sau trecerea prin boală va fi solicitat în continuare la intrarea în restaurante sau instituții publice.

Printre altele, starea de alertă presupune menținerea obligativității purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun. De asemenea, se menține interdicția de circulație a persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 22.00 – 5. 00, cu unele excepții.

Activitatea restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau a altor unități de cazare este permisă până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5.00 -21.00. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Se menține testarea săptămânală, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijire şi asistență, a personalului de specialitate şi auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

Competițiile sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, este permisă numai fără participarea spectatorilor, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Tineretului și Sportului și al ministrului Sănătății.

De asemenea, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

Se menține interdicția desfășurării activităților recreative și sportive în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății, după caz, cu ministrul Tineretului și Sportului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor sau ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

tmc 640