S-a mai ars o etapă pentru realizarea celui mai spectaculos areal schiabil din România

Consilierii locali reșițeni au aprobat, în ultima ședință ordinară din acest an, achiziționarea pachetului de acțiuni deținut de către Consiliul Județean Timiș la SC Schilift SRL, societate comercială constituită în 2007 între administrațiile județene Timiș, Caraș-Severin și administrația locală Văliug.

La vremea respectivă, Primăria Văliug a intrat în societate punând la bătaie 5,8 ha de teren pe platoul Semenic, pentru realizarea pârtiei Slalom Uriaș, Consiliul Județean Caraș-Severin a venit cu schiliftul, iar Consiliul Județean Timiș a finanțat montarea acestei instalații de către Hidroconstrucția.

În urma schimbului de teren făcut cu Romsilva, Primăria Reșița a intrat în posesia a 23 de hectare de teren pe Semenic unde, potrivit primarului Ioan Popa, urmează să se construiască un adevărat paradis turistic, all season.

Pentru a putea dezvolta domeniul schiabil Semenic, Primăria Reșița are nevoie să cumpere acum acțiunile Consiliului Județean Timiș, intrând astfel în societatea SCHILIFT SRL.

„De ce noi ne manifestăm intenția de a obține aceste acțiuni de la CJ Timiș? În primul rând pentru că dânșii nu s-au implicat în ultimii 14 ani absolut deloc aici, nu-i interesează domeniul schiabil, dar și pentru că ne-a venit o hârtie de la Ministerul Economiei și Turismului în care ni s-a spus că noi, în calitate de proprietari, de beneficiari ai domeniului turistic, ai domeniului schiabil Semenic, trebuie să fim proprietari pe tot arealul schiabil.”, a declarat primarul Ioan Popa.

popa in cl

Popa mai spune că, deși mai sunt multe de făcut până când domeniul schiabil Semenic va deveni cel mai spectaculos din România, întreaga vară s-a lucrat intens în Munții Banatului pentru amenajarea pârtiilor care vor alcătui acest areal, iar Primăria Reșița va încasa bani chiar din acest an.

23 de hectare de teren sunt în proprietatea noastră, a orașului, și pe care în vara trecută, pe parcursul a trei luni, am amenajat pârtiile și le-am înierbat în procent de 75%. Parte din proiectul telegondolă, stație de deszăpezire, realizare pârtii și înierbare pârtii. Ele sunt deja funcționale, în această iarnă cei care doresc vor putea veni sus și să schieze. Introducem Primăria Reșița în acest sistem și când vor putea fi practicabile natural, de la Dumnezeu, până când vom pune tunuri de zăpadă și telegondolă, Primăria Reșița va începe să încaseze deja bani. Primăria Reșița devine parte din această structură. S-a validat și câte puncte face fiecare coborâre, vom face un contract între cei care administrează sus și Transport Urban Reșița, pentru a putea face în acest an niște experimente și să vedem cum merge. Avem nevoie de acest teren, pentru că Ministerul Economiei și Turismului ne obligă să fim proprietari pe tot arealul turistic. De aceea solicităm să intrăm în SCHILIFT SRL, ca să putem fi parteneri în acest proiect.”, a explicat primarul în cadrul ședinței de Consiliu Local.

Domeniul schiabil va genera, conform estimărilor făcute de cei care au întocmit studiul de fezabilitate, un profit anual cuprins între trei și cinci milioane de euro.