S-a decis: un parc din Reșița își schimbă numele!

parc carasana

Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu este noua denumire a parcului Cărășana, situat în zona centrală a orașului. Primarul Ioan Popa consideră că este „o corecție de ordin moral”.

Schimbarea denumirii Parcului Cărășana în Episcop Martir Valeriu Traian Frențiu a fost aprobată cu unanimitate de voturi, în ședința din această săptămână, a Consiliului Local Reșița. Inițiatorul proiectului a fost primarul Ioan Popa, ca urmare a solicitării venite din partea Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici Reșița, în anul în care se împlinesc 110 ani de la numirea lui Valeriu Traian Frențiu ca Episcop al Diecezei de Lugoj și 100 de ani de la numirea acestuia ca Episcop al Diecezei de Oradea Mare.

„Noi am cam făcut niște nedreptăți după al Doilea Război Mondial. Biserica Greco-Catolică a fost nedreptățită. I s-au luat din bunuri și proprietăți. Protopopiatul nostru se află într-o clădire care era a lor, și eu vă propun să aprobăm și să schimbăm denumirea parcului Cărășana. Părintele Frențiu este un martir, născut la Reșița, are o bibliografie fantastică și cred că merită să facem această corecție de ordin moral.”, a precizat, în cadrul ședinței Consiliului Local, primarul Ioan Popa.

Valeriu Traian Frențiu s-a născut în 25 aprilie 1875, la Reșița, și a fost episcop greco-catolic. A fost arestat în  anul 1948 de autoritățile comuniste, iar în 11 iulie 1952 a decedat la penitenciarul din Sighetu Marmației. A fost beatificat de Papa Francisc în anul 2019. Este sărbătorit în Biserica Catolică în data 2 iunie.

La solicitarea Asociației Generale a Românilor Uniți, Greco-Catolici Reșița, Valeriu Traian Frențiu a primit post-mortem titlul de cetățean de onoare al municipiului Reșița, în 2011, și al județului Caraș-Severin, în 2019.