Operatorul de salubritate, SC Brantner Servicii Ecologice SRL, majorează de luna viitoare tarifele percepute pentru activitățile de colectare, transport și depozitarea deșeurilor.
De la 1 iulie, reșițenii vor scoate cu aproape 2 lei mai mulți bani din buzunare pentru metrul cub de gunoi menajer, în timp ce operatorii economici și instituțiile publice vor plăti cu 17,74 de lei în plus, ca urmare a deciziei societății Brantner de a majora tarifele percepute pentru serviciile prestate, hotărâre care a fost supusă aprobării în ședința de marți a Consiliului Local și care a trecut chiar și fără votul consilierilor de la PSD și Pro România.
Majorarea tarifară este pusă pe seama creșterii salariului minim pe economie și a prețului la carburanți, potrivit reprezentantului societății Brantner, Marius Burileanu, care a explicat în plenul ședinței că operatorului de salubritate îi este tot mai greu să-și desfășoare activitatea în acest context.
Primarul Ioan Popa a precizat că stă cu Hotărârea de Consiliul Local în sertar de luni bune, solicitarea celor de la Brantner privind majorarea tarifelor venind chiar la începutul anului, astfel că scumpirea prețului la gunoi era inevitabilă.
„Nu puteam să nu luăm în seamă solicitarea societății. Vorbim de creșterea salariului minim pe economie și sunt mulți angajați care lucrează la Brantner și care au salariul minim pe economie, dar și de prețul combustibililor, care au plecat de la 6 lei litrul și au ajuns la 9 lei, benzină/motorină. Noi am avut o relație bună cu societatea Brantner, care ne-a sprijinit atunci când am avut probleme mari cu depozitarea și ne-au ajutat să ducem deșeurile la Oradea. Mărirea tarifară este de la 13,63 la 15,41 de lei pentru populație. Eu încurajez reșițenii să înceapă să depoziteze selectiv, pentru că vom trece pe un sistem de genul: plătești cât generezi. Cu alte cuvinte, tot ce va fi reciclabil – carton, sticlă, plastic, metal, nu se va plăti, se va plăti doar celălalt, cel menajer. Și atunci, dacă oamenii încep să facă acest exercițiu și să separe din casă lucrurile astea, vor fi câștigați pe viitor. Eu, personal, cu familia mea fac acest lucru de peste cinci ani și vreau să vă spun că dacă înainte mergeam zilnic cu o plăsuță de gunoi la tomberon, acum partea de menajer o duc maximum o dată la trei zile, pentru că deșeurile celelalte sunt și voluminoase și imediat îți umplu coșul de gunoi. Dacă pui plasticul de-o parte, cartonul de altă parte, o să observați că nu este chiar atât de mult gunoi menajer. Îndrum populația să facă acest exercițiu și vom fi câștigați cu toții!”, a spus primarul Ioan Popa.
Concret, de la 1 iulie se modifică tarifele percepute de operatorul de salubritate Brantner pentru prestarea activităților specifice de salubrizare astfel:
Singurele tarife care rămân neschimbate, conform proiectului de hotărâre, sunt cele pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor stradale (necontrolate, moloz), pentru care se percepe un preț de 45,32 de lei/mc.