UPDATE. S-a decis la Timișoara! Dan Barna – președinte al USR și candidat la alegerile prezidențiale

În ciuda acuzațiilor și a controverselor apărute în urma suspiciunilor lansate de Cosette Chichirău, Dan Barna a fost oficial validat ca președinte al Uniunii Salvați România. 

Cel mai mare congres USR de până acum, cu delegați din toate județele țării, are loc în acest sfârșit de săptămână la Timișoara. Partidul își va alege noul Birou Național şi Comisiile Naţionale de Arbitraj şi Cenzori. Aproape 500 de membrii au fost prezenți în noua sala de conferințe din cadrul Iulius Town. 

„Eu cred că USR este povestea României care se schimbă. În 2016 eram profesioniști, antreprenori, oameni din ONG, din multinaționale, din diverse firme. Cumva situația din țară ne-a promis că nu mai putem sta de o parte. Am devenit un partid căruia nimeni nu îi dădea o șansă, dar care a devenit a treia forță politică. Suntem la egalitate cu un mamut de mărimea PSD.”, a declarat Dan Barna în deschiderea Congresului. 

Cosette Chichirău a lansat în spațiul public suspiciuni legate de fraudarea voturilor la alegerile interne ale partidului, în care Barna a fost reales președinte. Suspiciuni care nu se confirmă potrivit informațiilor din raportul realizat de Comisia Electorală a USR și despre care s-a discutat astăzi. A fost specificat faptul că raportul are 66 de pagini, că au existat trei situații problematice în Iași, Botoșani și Vâlcea și că au fost anulate opt voturi. Raportul are un capitol de concluzii care cuprinde trei puncte: a fost îndeplinită exercitarea dreptului de vot, corectitudinea procesului de vot a fost asigurată și comisia confirmă că nu au existat problemele legate de ilegalitate și nu există nicio îndoială că votul nu a fost corect. Raportul a fost trimis la Biroul Național și urmează să se decidă în ce formă va ajunge la membri. 

Cosette Chichirau, prezentă la congres, a ridicat mâna cerând să vorbească, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

La Timișoara a fost validat votul rezultat la alegeri, astfel că Dan Barna este oficial președintele partidului și candidatul la alegerile prezidențiale din partea alianței USR-PLUS. Din cele 490 de voturi, doar 478 de persoane au votat. Dintre acestea, 439 au fost pentru, adică 91,84%, 14 contra, adică 2,93% și 25 de abțineri, adică 5,23%.

În cadrul alegerilor interne, care au avut loc la începutul lunii, acesta a obținut 65,75% din voturi în vreme ce principala sa contracandidată, 31.35%. Numărul celor care au votat a fost foarte mic – 9.314 din aproximativ 17.000. Mandatul președintelui USR este de cel mult 4 ani, iar funcția nu poate fi ocupată de acesta mai mult de 10 ani, chiar dacă nu sunt consecutivi. USR are, în acest moment, aproape 700 de filiale. 

UPDATE, ora 12.00

Cosette Chichirău a declarat ulterior, în fața presei, că a avut o întrebare. „Aveam o întrebare tehnică pentru Comisia Electorală și anume unde putem găsit raportul de audit. Mi s-a transmis că va fi înaintat Biroului Național și că de acolo putem să îl accesăm”. Contracandidata lui Dan Barna a dat totuși un vot de validare pentru desemnarea conducerii USR, iar acum nu mai are niciun dubiu vizavi de modul în care s-au desfășurat alegerile interne. „Sunt convinsă că totul a fost bine și mergem mai departe. Eu nu am suspiciuni. Din păcate nu am reușit să vedem raportul pe medii de rezidență. La vot electronic, în special cetățenii din mediul rural sunt puțin defavorizați și eu îmi doresc ca toată lumea din România să poată vota. Așa că pe viitor am vrea să dăm posibilitatea unui vor pe hârtie pentru cei din mediul rural ori să ne pregătim din timp și să avem un proces mult mai îndelungat astfel încât ei să aibă acces la un laptop și să le dăm accesul la vot. Suntem uniți în partidul ăsta, avem ambiții de guvernare și sperăm să câștigăm cât mai multe primării și să intrăm la guvernare peste un an sau chiar înainte”, a adăugat Chichirău.