S-a decis! Județul se împrumută de 40 de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor!

vot consiliu judetean caras severin

A curs lapte și miere astăzi în Consiliul Județean Caraș-Severin, după ce în ultimele ședințe ale forului aleșii s-au certat și s-au jignit mai ceva ca la ușa cortului. Ba chiar s-a lăsat cu felicitări, și pentru prima dată, după multă vreme, proiectul de hotărâre inițiat de președintele Romeo Dunca, privind aprobarea contractării unei finanțări rambursabile de 40 de milioane de lei, a fost votat în unanimitate de consilierii județeni.

Totul pentru binele județului, spunea consilierul PSD Ioan Crina, potrivit căruia, inițiativa este mai mult decât binevenită în contextul în care județul stă foarte prost la capitolul drumuri, iar singura soluție pentru reabilitarea acestora este un împrumut.

„Mă bucur că ați ajuns la concluzia de a lua un credit, lucru pe care vi l-am spus încă de la prima ședință, că vor fi lucruri pe care nu le rezolvăm altfel decât printr-un credit. Am văzut că și în expunerea de motive faceți referire și la creditul acela de 39 de milioane de lei, care este pentru spital. Eu v-aș ruga să mergem cu ele puțin secvențial, adică prima dată să cereți aprobare de la Comisia de Împrumuturi pentru creditul acesta, care este pentru drumuri, și ulterior să venim cu celălalt. Pentru că dacă venim cu amândouă deodată, s-ar putea să riscăm, fie să ni se aprobe acela, care din punctul meu de vedere nu o să-l votez niciodată, și dacă vreți într-adevăr binele județului, renunțați la el pentru că majoritatea este pentru spitalul modular și vedeți ce soartă au spitalele astea modulare în toată țara, și să mergem stric pe partea asta de drumuri, căci vedeți că avem și CNI, avem și «Anghel Saligny», luăm și împrumut și tot nu am rezolvat problema. Și credeți-mă, drumurile sunt foarte importante și avem porțiuni atât de proaste că suntem de râsul curcilor! Și ca județ, și noi, ca și Consiliul Județean! Deci eu v-am rugat să aveți grijă să mergem secvențial. În rest, eu vă felicit, încă o dată, că ați ajuns la concluzia asta, și contați pe sprijinul nostru, al tuturor. De fapt, nu vă sprijinim pe dumneavoastră, ci județul”, i-a atras atenția Crina președintelui CJ.

Răspunsul lui Dunca a venit prompt: „Mulțumesc de aprecieri, însă este bine de știut, dacă înțelegeți, că abia astăzi putem să ne permitem luxul de a lua un credit, chiar dacă ar fi numai pentru reparația de drumuri județene. Până astăzi, și nici astăzi nu putem la situația de acum, dar având în vedere că spre sfârșitul anului gradul de îndatorare va scădea până la 24%, este posibil. În trecut nu a fost posibil, căci dacă ar fi fost, vă asigur că ar fi fost prima hotărâre pe care am fi luat-o!”, a spus Romeo Dunca.

Chiar și așa, acest împrumut nu va rezolva situația drumurilor județene, pentru că nevoile sunt mult mai mari, după cum însuși Romeo Dunca o recunoaște, însă președintele CJ a explicat că vor mai fi modernizate tronsoane și cu bani europeni, prin diverse alte programe.

„Acum, cele două credite, așa au fost făcute calculele, ca să întrunim condițiile necesare să poată să fie ambele aprobate! Trebuie să știți că acest împrumut de 40 de milioane de lei este, de fapt, o nevoie din cele aproximativ 90 care ar fi suficiente pentru a face anumite modernizări, pe anumite segmente de drum. Nu se modernizează întreg drumul, ci porțiuni din ele, în așa fel încât să se facă legătura fie cu drumul care urmează să fie modernizat pe alte programe, fie cu cele care sunt deja, în așa fel încât să putem face accesul către drumurile mai bune. Să știți că noi aici ne bazăm pe lângă cele 40 de milioane de lei și pe cele 15.800.000 de lei care ar urma să ne rămână în excedent, din realizarea spitalului modular. Deci parte din acei bani îi vom aduce tot aici.”, a subliniat Romeo Dunca.

După toate aceste explicații s-a trecut la vot, consilierii județeni aprobând, în unanimitate, împrumutul de 40 de milioane de lei pentru trei investiții: „Lucrări de asfaltare pe DJ 573, tronson Ciudanovița Colonie – Ciudanovița sat – 2 km”; „Modernizare DJ 573D Răcășdia (DN 57) – Vrăniuț”; „Modernizare DJ571A – intersecție DN57 (Gornea), Sichevița, – Gârnic – Intersecția DJ (Moldovița);

La final, consilierul Ionuț Popovici a ținut să precizeze că deși nu s-a abținut de la vot, suma plătită pentru un kilometru de asfalt i se pare exorbitant de mare. „Să știți că am votat și eu, deși aproape un milion de euro pe un kilometru mi se pare o sumă imensă. Cât însumează un kilometru de autostradă atunci?”, s-a întrebat retoric Popovici.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/