Ruşii au dat şpagă pentru muntele de “aur”

Odată cu pronunţarea sentinţelor în mai multe dosare care au ca obiect privatizarea întreprinderii miniere din Clisura Dunării încep să iasă la iveală interesele uriaşe pentru care destui şi-au riscat şi chiar pierdut libertatea.

Mandatele de interceptare pe siguranţă naţională care au ajutat la prinderea în flagrant a vicepreşedintelui Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, primind şpagă prin intermediul directorului Iacob Chişărău, cu complicitatea prorectorului Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, Marian Mihăilă, de la reprezentanţii MINECO, doi sârbi cu rădăcini la Moscova, Andrejevic Aleksandar şi Aksentijevic Dimitrije, au dus şi la reţinerea spionului rus ridicat de pe Aeroportul Henri Coandă. Acesta încerca să plece din ţară cu mai multe hărţi şi date despre zăcămintele de la Moldova Nouă, zăcăminte pe care cei de la MINECO le vor neapărat.

Iacob Chişărău a explicat după ce l-a tras pe sfoară pe judecătorul Şerban de unde atâta interes pentru o societate tăiată bucată cu bucată şi vândută la fier vechi. Acesta a precizat că există peste 500 de milioane de tone de zăcământ ce ar putea fi extras din fosta carieră Moldomin. Exploatarea ar trebui să fie făcută de MINECO. „Tot ce a ținut de Moldomin a fost vândut la fier vechi. Acum compania MINECO se va lupta cu obținerea autorizațiilor pentru construirea unor noi uzine. Dacă statul dorește să se realizeze minerit la Moldova Nouă va trebui să ajute investitorii cu demersurile necesare intabulării terenurilor”, a spus Iacob Chișărău.

Pentru ca MINECO să nu piardă zăcămintele în instanţă, Chişărău a fost de acord să intermedieze şpaga plătită de ruşi judecătorului Şerban, nu mai puţin de 50.000 de euro. Directorul Moldomin a recunoscut tot şi a fost condamnat la cinci ani de puşcărie, sentinţă pe care a atacat-o cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Magistratul Cătălin Şerban a primit o pedeapsă de şapte ani închisoare, soţia acestuia, trei ani cu suspendare sub supraveghere, la fel şi Marian Mihăilă, prorectorul de la “Eftimie Murgu”, apropiat al lui Şerban. Cu toţii au formulat deja cale de atac.