Ruptură! Ziua Lugojului, marcată separat de către Primărie și asociațiile de revoluționari

Lugojul marchează în acest an, pe data de 20 decembrie, 31 de ani de când a devenit cel de-al doilea oraș liber de comunism din țară, după Timișoara. Este și ziua municipiului, dar și ziua când lugojenii își comemorează cei trei eroi căzuți străpunși de gloanțele regimului totalitar: Valentin Rosada și Daniel Brocea, în apropierea Unității Militare de pe strada Timișoarei și Norbert Pongracz, împușcat la Reșița, unde-și satisfăcea stagiul militar.

Față de anii trecuți, din cauza pandemiei, evenimentul va fi unul discret și prevede doar depunerea de coroane de către reprezentanții administrației locale la monumentul din fața Primăriei și la cel de pe strada Timișoarei. În anii anteriori, într-o astfel de zi era mare forfotă. Se mărșăluia prin jumătate de oraș, iar pe platoul Casei de Cultură se mânca celebra fasole cu ciolan. Acum, și din cauza pandemiei, dar și a unei noi mentalități a edililor locali, se anulează toate aceste manifestări. Banii care urmau sa fie cheltuiți pe toate acestea au fost redirecționați către achiziția unor pachete pentru copii.

Asociațiile de revoluționari comemorează separat

Asociațiile de revoluționari nu au fost de acord și organizează separat o serie de manifestări. Astfel, în data de 19 decembrie, la prânz, Asociațiile 16-21 Decembrie 1989 și ALPAR-Lugoj 20 Decembrie 1989 vor oferi lugojenilor tradiționala fasole cu ciolan pe platoul Casei de Cultură a Sindicatelor. Aceasta va fi dată la caserolă, pentru ca oamenii să o poată servi acasă.

Duminică, 20 decembrie, la Catedrala „Învierea Domnului” va fi oficiată slujba de pomenire a eroilor martiri Valentin Rosada, Daniel Brocea și Norbert Pongracz, urmată de depuneri de coroane la monumentele ridicate în memoria lor.

„Cu mare regret, vedem că anul acesta, din cauza pandemiei și a restricțiilor impuse, nu ne putem comemora eroii căzuți în acel decembrie sângeros, alături de lugojeni și la nivelul așteptat de lugojeni. (…) Să nu uităm că ziua de 20 decembrie este o zi de respect și pioșenie, o zi de rememorare a evenimentelor care au caracterizat Revoluția din Decembrie 1989, un semn de cinstire dat memoriei celor ce s-au jertfit pentru libertate și demnitate și trebuie să rămână vie în memoria lugojenilor”, au transmis cele două asociații organizatoare.