Rugi de Sf. Maria Mare. Distracţie în Banatul de Munte

Adormirea Maicii Domnului, cunoscută popular ca Sântămăria Mare, este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinătăţii ortodoxe. Este un prilej de rugăciune, dar şi de sărbătoare.

Anul bisericesc se încheie cu praznicul Adormirii Maicii Domnului, un praznic împărătesc, şi precede la distanţă de aproape o lună de zile praznicul Naşterii Maicii Domnului, care reprezintă începutul unui nou an bisericesc. În mai multe localităţi din Banatul de Munte se sărbătoreşte hramul bisericii, eveniment care se suprapune cu ruga satului. Este vorba despre Borlova, Glimboca, Iaz, Ilova, Maciova, Mâtnicu Mare, Petroşniţa, Prisaca, Prisian, Rugi, Vălişoara şi Zăvoi, în Protopopiatul Caransebeş, cărora li se alătură sătenii din Doclin, Gârlişte, Gherteniş, Iersig, Izgar, Ocna de Fier, Scăiuş şi Valea Pai, din Protopopiatul Reşiţa. Din Protopopiatul Băile Herculane, sărbătoresc bisericile din Gornea, Cornereva, Plugova şi Prilipeţ. Şi în Protopopiatul Oraviţa este consemnat hram la Oraviţa, Broşteni, Ciclova Montană, Ciudanoviţa, Jitin, Cârnecea, Mercina, Moldova Nouă, Nicolinţ, Rusova Nouă, Moldoviţa, Macovişte, Răcăşdia, Calina şi Slatina Nera.

Mănăstirea Teiuş din Caransebeş îşi serbează şi ea hramul de Adormirea Maicii Domnului

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va oficia joi seară, de la ora 19.00, la Mănăstirea Teiuş, slujba de vecernie care precede praznicul Adormirii Maicii Domnului. Potrivit site-ului Bisericii Ortodoxe Române, basilica.ro, ,,mănăstirea Teiuş, aflată în vecinătatea municipiului Caransebeş, a luat fiinţă cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Laurenţiu, pe atunci Chiriarh al Eparhiei Caransebeşului, prin strădania Preacuviosului Părinte Justinian Tibil, stareţul acestui aşezământ. Cu timpul, în Caransebeş s-a statornicit o tradiţie ca în fiecare an, la praznicul Adormirii Maicii Domnului, credincioşii să urce pe dealul din Teiuş, de unde frumoasa mănăstire străjuieşte municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Şi în acest an credincioşii sunt aşteptaţi în număr cât mai mare să participe la hramul acestui aşezământ monahal“.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/