Mai mulți voluntari din județele Timiș și Caraș-Severin au creat o platformă digitală menită să țină evidența nevoilor din spitale și să conecteze unitățile sanitare cu furnizorii sau producătorii de echipamente.
Proiectul a fost inițiat de mai mulți timișoreni și reșițeni care s-au gândit că numai într-un mod organizat produsele sanitare sau echipamentele medicale pot fi distribuite țintit către spitalele care au nevoie de ajutor în această perioadă de criză. Mai mult decât atât, se pune accentul și pe transparență, în sensul în care se poate ține și o evidență a producătorilor și a echipamentelor disponibile și care pot fi produse de aceștia.
„În momentul de față, mai multe spitale au nevoie de produse care nu prea se găsesc, iar informațiile sunt împrăștiate pe diferite grupuri de pe rețelele de socializare. Vrem să strângem cât mai mulți furnizori și producători de echipamente medicale și materiale sanitare, din toată țara, astfel încât, dacă are nevoie de un anumit tip de echipament, să se poată informa de pe ROSurse. De asemenea, pe site există și posibilitatea de a oferi donații din partea producătorilor. Un aspect foarte important este transparența pentru că, cu ajutorul platformei, spitalele pot urmări și disponibilitatea stocurilor furnizorilor și ceea ce poate produce fiecare”, a explicat, pentru Express de Banat, Alexandra Oțoiu, voluntar în cadrul proiectului.
Ideea a pornit în urmă cu mai puțin de zece zile atunci când un grup de voluntari din Reșița și Timișoara a hotărât să se implice activ în lupta COVID-19. Este vorba despre oameni din diferite domenii precum juridic sau IT și totul se bazează pe voluntariat. De asemenea, nu ei decid unde sunt distribuite echipamente. Sarcina cade în mâinile instituțiilor implicate direct. Adică firmele și spitalele. Trei voluntari sunt din județul Caraș-Severin, iar printre ei se numără și Răzvan David.
„Ne-am întrebat care sunt pașii care vor urma în toată pandemia asta și vedeam că parcă nimic nu se întâmplă. Toate mesajele din media erau despre faptul că spitalele nu vor face față, sistemul de sănătate nu va face față, nu sunt pregătiți, medicii spuneau că nu au cu ce să se echipeze, alții aveau bani, dar nu găseau echipamente. Stând și gândindu-ne ne-am întrebat cum ar fi să demarăm un proiect care să ajute în acest sens. Să îi unim pe cei care produc cu cei care au nevoie. Ne-am unit și prin conexiunile fiecăruia am reușit să găsim oameni implicați care să fie răspândiți cam peste tot în țară în momentul acesta”, a povestit Răzvan David, voluntar în cadrul proiectului.
Echipa ROSurse se gândește să introducă pe site și o secțiune destinată publicului larg care va cuprinde informații din sfera prevenției un capitol atât de important în timpul pandemiei. Voluntarii caută și o variantă prin care să se poată stoca pe platformă informații legate de stocurile și necesarul de echipamente și materiale sanitare de protecție din toate spitalele din țară, astfel încât și firmelor să le fie mai ușor să redirecționeze produsele.
Platforma poate fi accesată AICI.