Romsilva descinde în pădurile virgine din Banat!

Noul președinte al Romsilva anunță că pădurile virgine din România vor fi incluse într-un catalog național, după ce vor fi validate de specialiști.

Pădurile virgine din România, care ocupă în jur de 200.000 – 300.000 de hectare, vor fi incluse într-un catalog național al pădurilor virgine, după ce vor fi verificate din punctul de vedere al criteriilor și validate de specialiști, a anunțat noul director general al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP) – Romsilva, Ciprian Pahonțu.

„Există un ordin de ministru din anul 2012 care stabilește criterii și parametri tehnici pentru pădurile virgine, dar și un studiu din 2005 care va fi luat în calcul în acest sens, iar împreună cu Garda Forestieră vom valida aceste suprafețe despre care se presupune că îndeplinesc criteriile pădurilor virgine. Acțiunea se va finaliza ulterior într-un catalog al pădurilor virgine. Este strict o verificare tehnică în teren de către specialiștii Romsilva și cu specialiștii autorității. Totodată, în afară de acest catalog, vom opera în amenajamentele silvice categoria funcțională adecvată. De exemplu, în termen strict tehnic, dacă încadrăm în categoria T1 acele amenajamente, înseamnă non-intervenție totală în aceste suprafețe”, a precizat Ciprian Pahonțu.

În România se estimează că sunt în jur de 200.000 — 300.000 de hectare cu păduri virgine, însă trebuie verificate prin prisma indicatorilor stabiliți de autoritate.

„Se va merge practic în fiecare zonă care există pe această listă prezumtivă și se vor verifica criteriile. Avem păduri virgine în toată țara, dar cu preponderență în zona de sud-vest, în Caraș-Severin, Mehedinți, dar și în Muntenia, zone în care nu a existat accesibilitate. Deocamdată, nu avem estimarea privind câte suprafețe sunt în sectorul de stat sau în cel privat, dar autoritatea va trebui să gândească măsuri de compensare pentru proprietarii privați care se găsesc pe aceste suprafețe”, a precizat Pahonțu.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a publicat pe 24 mai, pe site-ul propriu, în dezbatere publică, Proiectul de Ordin de Ministru privind constituirea Catalogului Național al Pădurilor Virgine și Cvasivirgine din România. Cetățenii și instituțiile interesate pot transmite opinii/ propuneri/ sugestii, în termen de 30 de zile de la data publicării pe site, la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor — Direcția politici și strategii în silvicultură.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/