Romii au palate, dar mor de foame!

Casele impunătoare care s-au construit pe teritoriul Reșiței, dar și în județ, ridică semne de întrebare, dacă ne raportăm la sărăcia cu care se confruntă cei mai mulți dintre etnici.

Romii din Caraș-Severin susțin că au nevoie de o strategie, prin care să oblige autoritățile statului să ia măsuri care să combată sărăcia. Prin urmare, pentru că așa spun politicile sociale din România și din Uniunea Europeană, Instituția Prefectului a elaborat un document după care să se ghideze autoritățile statului. De la învățământ și până la sănătate sau locuri de muncă, strategia explică modul în care problemele romilor ar putea fi rezolvate. „Desigur, documentul nu este finalizat, strategia poate fi îmbunătățită. Consultările pentru strategie au început încă din luna martie, iar forma de acum este încă una provizorie”, a declarat Florența Albu, șeful Serviciului Afaceri Europene, din cadrul Instituției Prefectului Caraș-Severin.

Cele mai mari probleme pe care le au romii din Caraș-Severin se referă la lipsa locuințelor, a actelor de identitate, dar și a stării de sănătate. Astfel că, până în 2020 strategia își propune să le rezolve, cu sprijinul autorităților, dar și cu cel al Grupului Mixt de Lucru, din care fac parte și reprezentanți ai etniei.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Printre cei care au contribuit la la elaborarea Strategiei pentru Romi, este și Daniel Grebelndinger, consilier în cadrul Primăriei Oravița. Acesta a dorit să se asigure de faptul că autoritățile vor avea și  posibilitatea să aplice măsurile așternute pe hârtie.

În prezent, în județ, trăiesc circa 7891 de romi, ceea ce reprezintă circa 2,37 la sută din populația Caraș-Severinului.

banner 970 x 250