Romeo Dunca, șef peste 4 județe până la final de 2022!

adr vest romeo dunca

Romeo Dunca este de astăzi președintele uneia dintre cele mai importante instituții, având în vedere că se ocupă de managementul proiectelor de dezvoltare din patru județe: Caraș-Severin, Timiș, Arad și Hunedoara.

Până la finalul anului 2022, Romeo Dunca are ocazia să arate ce înseamnă cu adevărat un management eficient al proiectelor care să ducă la dezvoltarea comunităților din cele patru județe din Regiunea Vest. Șeful Consiliului Județean Caraș-Severin este de acum președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest. Numirea sa a fost oficializată în cadrul ședinței desfășurate astăzi, la Arad. El preia frâiele de la Iustin Cionca, omologul său din județul Arad, care va ocupa funcția de vicepreședinte până la finalul anului 2022.

adr vest intalnire

leader board 728 x 90 px

De altfel, președinția CDR Vest este deținută timp de un an, prin rotație, de președinții de CJ din cele patru județe care fac parte din Regiune.

Romeo Dunca va deține astfel funcția de conducere a Consiliului pentru Dezvoltare Regională într-un an extrem de important, primul din noul exercițiu financiar. Programul Operațional Regional 2021 – 2027, în care ADR Vest va fi autoritate de management, va aloca Regiunii Vest 1,1 miliarde euro și va urmări șapte priorități:

  •  O regiune inovatoare;
  • O regiune digitalizată;
  • O regiune cu orașe prietenoase cu mediul;
  • O regiune cu mobilitate sustenabilă;
  • O regiune accesibilă;
  • O regiune educată;
  • O regiune atractivă.

Noul POR vine și cu o noutate ce ține de alocarea bugetară. Astfel, Romeo Dunca va trebui să aibă în vedere că alocările se vor face anual, iar sumele necheltuite nu vor putea fi reportate de la un an la altul, ceea ce va constitui o presiune suplimentară, având în vedere că, în prezent, în ciuda sumelor contractate, absorbția fondurilor europene este una dintre principalele probleme cu care se confruntă în prezent beneficiarii.

În exercițiul financiar 2014 – 2020, prin Programul Operațional Regional, Regiunea Vest a atras fonduri totale de peste 1,1 miliarde de euro, cu peste 70% mai mult decât alocarea inițială a regiunii.