Romeo Dunca: „Să nu ne bucurăm pentru 20.000 de lei pe care statul ni-i dă moca, să-i pedepsim pe cei din cauza cărora se închid firme performante sub povara legislației!”

Milionarul timișorean trage un semnal de alarmă cu privire la prăbușirea firmelor românești cauzată de incompetența, de hoția și prostia celor care guvernează România!


Invitat în calitate de speaker la Conferința „Brandruri Românești. Cum să îți construiești un brand puternic?”, organizată la Timișoara, de Ziarul Fiananciar și Raiffeisen Bank, la care Express de Banat a fost partener media, omul de afaceri Romeo Dunca a criticat în termeni duri politica Guvernului României din ultimele două decenii, dar mai ales lipsa de viziune a Cabinetului Dăncilă, care împinge spre faliment și puținele firme românești de succes. „Este trist! Timișoara este într-o competiție permanentă cu Clujul, nu știi niciodată care este în față, dar din păcate Teleormanul, care nu participă la această competiție, este cel care gestionează chestiunile și celor de la Timișoara, și celor de la Cluj. Atât timp cât guvernul se gândește și face eforturi să îi ajute pe cei tineri să-și găsească vocația și să-și înceapă o afacere, dar omite să aibă grijă de cei care au parcurs toate etapele, de cei care au probleme, de cei angrenați în lupta cu economia și cu legislația care nu ajută mediul de afaceri, șansa noastră de a face performanță este din ce în ce mai mică. Companiile românești se luptă, încearcă prin forța și prin spiritul de sacrificiu al câtorva oameni, dar ei sunt foarte puțini. Cei mulți care ar fi putut să ridice și să facă într-adevăr o revoluție sunt scăpați printre degete în fiecare zi. Dacă ne uităm la porțile aeroportului, Wizair, Rainair asta fac, își dezvoltă businessurile pe falimentul  țării, pe faptul că tot ce este de valoare în țara asta pleacă zi de zi nerămânând nimic în loc. România este o țară de unde pleacă foarte muți din cei care ar trebui să rămână și rămân foarte mulți din cei care ar trebui să plece!”, a spus Romeo Dunca.

Omul de afaceri timișorean pune succesul afacerii sale și pe seama norocului, explicând că la momentul în care a înființat compania Dunca Expediții statul nu a fost atât de performant în a emana legi care încurcă orice antreprenor. „Acum statul ne pune în situația de a pleca din această țară, deși acum beneficiem de foarte multe lucruri care atunci erau foarte greu de atins. Cunosc eforturile pe care le-au făcut miile de firme cu care eu am intrat în contact. Pentru fiecare antreprenor român care a reușit să rămână în econonia românească timp de peste 20 de ani este o performanță remarcabilă și ar trebui să fie un studiu de  caz pentru că reprezintă doar un procent infim dintre cei care ar fi putut să ajungă aici și au fost distruși de incompetența, de hoția și prostia celor care gestionează această țară. Suntem ultimii mohicani!”, a mai spus omul de afaceri.

În finalul discursului său, Dunca s-a referit și la altceva decât la incompetența celor care conduc România și la legislația deloc prietenoasă cu mediul de afaceri. Acesta a vorbit despre implicarea fiecăruia, obligatorie pentru a forța mâna guvernanților înspre politice și legi corecte. „În Spania, la 2.000 de km, lucrăm în serele de acolo, încărcăm camioanele cu roșii și le trimitem să le cumpere părinții noștri din țară, care aveau roșii în grădină, dar cu care nu au ce să facă pentru că legiutorii dau astfel de legi încât nouă ne este interzis să vindem ceea ce producem. Este foarte simplu, falimentul nostru, falimentul nației, este direct proporțional cu interesul nostru de a acorda copiilor noștri un viitor responsabil. Nu ne ducem la vot, nu strigăm, nu-i pedepsim și nu-i arătăm cu degetul pe cei care ne mint și ne fură și continuăm să nu ne intereseze. Nimeni nu are grijă de cei care produc. Toată legislația nu face decât să-l pedepseacă pe cel care muncește. Îl impozăm la maxim. Să încercăm să-i punem la conducerea țării pe cei care performează economic, să fim responsabili atunci când îi alegem pe cei care să ne conducă țara. Să nu ne bucurăm pentru 20.000 sau 30.000 de lei pe care statul ni-i dă moca pentru deschiderea unei firme noi, ci să-i pedepsim pe cei din cauza cărora se închid firme care au fost viabile 20 de ani pe piață, care s-au prăbușit sub povara legislației”, a încheiat Dunca în aplauzele unei săli pline cu oameni de business.