Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin le cere consilierilor județeni, în ședința din 30 ianuarie, să aprobe renunțarea la contractul de finanțare pentru spitalul modular în care intenționa să mute secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Reșița, care funcționează acum în Staționarul III.
Romeo Dunca a insistat foarte mult pentru construirea unui spital modular în ciuda faptului că au existat multe voci critice, care au pus la îndoială oportunitatea unei investiții atât de mari, în proporție de 70 la sută susținută din contribuția Consiliului Județean, pentru un spital de doar 53 de paturi. În plus, pentru realizarea acestui proiect, șeful județului renunțase la modernizarea celor trei clădiri ale Spitalului Județean, ceea ce a generat de altfel scandal la aproape fiecare întâlnire în plen. Președintele Dunca nu se îndoiește nici astăzi de oportunitatea construirii modularului, numai că, spune el, nu are încotro și trebuie să renunțe la idee. Spitalul modular nu se mai face!
Proiectul fusese aprobat de majoritatea liberală din Consiliul Județean în 31 martie 2021 și urma să fie finanțat, în procent de aproape 30 la sută, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020. Cheltuielile neeligibile, nefinanțate prin POIM, și cele necesare dotării cu echipamente medicale au fost calculate la aproximativ 31 de milioane de lei. Suma urma să fie suportată din bugetul Consiliului Județean și prin accesarea unui credit bancar. „Pentru anul 2022 a fost posibilă bugetarea unei sume de aproximativ 11,6 milioane lei, diferența până la 31 de milioane urmând să facă obiectul unui credit. (…) Procedura de contractare a creditului a fost una sinuoasă. (…) Gradul de îndatorare a Consiliului Județean a scăzut și cu toate astea doar o singură bancă a fost interesată.”, a explicat președintele Dunca. E mai mult decât evident că cineva nu și-a făcut bine temele și că, dacă ar fi ascultat ceea ce a explicat în nenumărate rânduri consilierul județean PSD Ioan Crina, cu argumente, cu exemple clare, nu s-ar fi pierdut doi ani degeaba.
„Întrucât creditul nu s-a concretizat în anul precedent și nici bugetul pe anul 2023 nu a permis alocarea întregii sume necesare acoperirii cheltuielilor neeligibile coroborat cu timpul care este prea scurt pentru a putea finaliza investiția, conduce la concluzia propunerii de aprobare a intenției de încetare a contractului prin acordul părților. (…) Nu mai este timpul necesar finalizării cu succes a acestui proiect.”, a conchis președintele Romeo Dunca.