Dacă mai exista cineva care spera ca Romeo Dunca să revină asupra deciziei de a tăia cu barda din bugetul orașului Oțelu Roșu, acum a fost risipită orice urmă de speranță. În noua variantă de buget pe care președintele o va supune la vot săptămâna viitoare au fost luați 600.000 de lei de la Oțelu Roșu și 50.000 de la Reșița și împărțiți atât celorlalte orașe, cât și mai multor comune.
Președintele Romeo Dunca a regândit împărțirea banilor din cota de 6% din impozitul pe venit. După lupte seculare, în care social-democrații, în frunte cu primarul Luca Mălăiescu, i-au strigat că nu este deloc obiectiv, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin vine în fața aleșilor cu ce a promis: a tăiat 60% din bugetul orașului Oțelu Roșu și 1,6% din cel al Reșiței și a dat cui a considerat că nu are destul.
Cea mai mare parte a banilor – 50.000 de lei – merg la Bozovici, explicabil, de altfel, având în vedere că în comună există centru multifuncțional. Surprinzător (sau nu), comuna Armeniș primește cei 30.000 de lei în plus pe care liberalul Ioan Cojocariu i-a cerut pentru localitate, fără vreo motivație clară, fiind, de fapt, aproximativ aceeași sumă care merge și spre orașele Anina, Băile Herculane, Bocșa, Moldova Nouă și Oravița, dar și spre municipiul Caransebeș. Alte aproape 40 de comune primesc în plus câte 10.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: Oțelu Roșu, retrogradat la rang de comună mică! Așa a vrut Romeo Dunca!
În ceea ce privește ciuntirea bugetului din Oțelu Roșu, care mai rămâne acum cu doar 400.000 de lei, explicația va rămâne, cel mai probabil, aceeași: așa au decis primarii de oraș (în majoritate liberali) la propunerea președintelui Dunca. În plus, primarul Mălăiescu n-a cerut prea mulți bani, așa că suma de 1 milion de lei pe care ar fi trebuit să o primească în prima variantă era destul de apropiată de „ideal”, spre deosebire de alte UAT-uri care au cerut sume astronomice față de posibilități. Cu alte cuvinte, bunul-simț nu aduce întotdeauna beneficii.
În ceea ce privește orașul Caransebeș, Primăria a anunțat că banii ce-i revin, adică 1,53 de milioane de lei, în noua formulă, vor fi direcționați doar spre cofinanțarea proiectelor europene și spre Spitalul Municipal de Urgență pentru plata cheltuielilor generate de Centrul Aeromedical SMURD. Pentru celelalte cheltuieli s-au alocat deja bani din fonduri proprii.
Primăria Reșița, în schimb, transmite că va folosi cei 2,95 de milioane de lei care i-au rămas (față de 235,6 milioane, cât ceruse) exclusiv pentru partea de cofinanțare a proiectelor.