Economie! Trecerea la iluminatul LED reduce factura de energie a Lugojului

felinare

Expiră contractul de concesiune a serviciului de iluminat public pe care administrația precedentă l-a încheiat cu mai bine de 12 ani în urmă.

„Pentru că nu am găsit electricieni calificați, care să poată opera un astfel de sistem de iluminat, nu am putut autoriza un serviciu propriu și am fost nevoiți să continuăm. Pentru a nu rămâne fără acest serviciu de întreținere a iluminatului public, am declanșat o procedură de achiziție publică în vederea desemnării unui operator pentru un an de zile, după care noi sperăm să fim pregătiți pentru a presta acest serviciu în regim propriu”, spune Claudiu Buciu, primarul municipiului Lugoj.

În urma acestei proceduri, au rezultat, în condiții de piață, anumite oferte: „Aș vrea evidențiez niște comparații, pentru a înțelege lugojenii cât de mult a fost spoliat bugetul local în acești ani de către fosta administrație, care ne spunea că am avut un iluminat eficient. Adică, am schimbat niște becuri cu unele care consumau la fel de mult, dar ei spuneau că consumă mai puțin. În timp ce toate satele din jurul Lugojului montau LED-uri, noi cumpăram corpuri de iluminat cu vapori metalici, mari consumatoare de energie și mult mai scumpe”, explică primarul Lugojului.

Timp de 10 ani s-a plătit cel puțin dublu

„Acum 12 ani, Primăria s-a angajat să plătească 184 de euro pentru înlocuirea unui corp de iluminat IP 65, de 70 W. Azi noi avem oferta pentru înlocuirea aceluiași corp la val de 90 euro, la jumătate de preț, și asta în condițiile creșterii generale a prețurilor. Gândiți-vă că timp de un deceniu noi am plătit cel puțin dublu înlocuirea anumitor corpuri de iluminat! Alt exemplu: înlocuirea corpurilor de iluminat IP 65, de 150 W. Acum 12 ani, Primăria a contractat înlocuirea cu 250 de euro, iar noi acuma avem ofertă de 110 euro. În cei zece ani, s-au schimbat mii de corpuri de acest fel, și sumele foarte mari au fost plătite din bugetul local, spunându-se că, vezi Doamne, am redus prețurile cu energia electrică. La noi, factura pe ultima lună ne-a venit la 290.000 de lei. Ne bucurăm că reușim, măcar pe partea de servicii, să reducem la jumătate costul”, a spus Buciu.

Mai ieftin!

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Având în vedere condițiile actuale de pe plan național și internațional, trecerea la iluminatul cu LED este o prioritate ce nu mai poate fi amânată. În cursul lunii următoare, administrația Lugojului așteaptă aprobarea proiectului depus la AFM, pentru înlocuirea a aproximativ 60% din corpurile de iluminat din oraș, trecând, în sfârșit, pe iluminat LED. „Schimbarea va aduce o economie de 70% la factura de energie. Asta în condițiile în care am afișat o procedură de achiziție transparentă, pe când acum 12 ani știm cu toții cum s-a atribuit acel contract”, adaugă șeful administrației locale.

Lugojul va trece integral pe iluminat LED

Buciu explică faptul că finanțarea se desfășoară pe parcursul a doi ani și așa este mai rentabil pentru administrația locală, în ce privește sumele de co-finanțare: „Nu am cerut mai mult de 60% pentru că AFM-ul impune niște plafoane la finanțare. Pentru municipii, inclusiv Lugoj, în exercițiul financiar al anului trecut, s-a alocat un plafon maxim, de 5 milioane de lei. Peste acest plafon, noi am venit cu o contribuție proprie de 1.154.000 lei. La noua sesiune de finanțări (lucrăm deja la DALI și la proiectul tehnic) noi am venit anul acesta pentru restul de 40%, plus extinderi de rețea. Este tot un prag de 5 milioane de lei, la care noi vom avea o co-participare, dar nu știm exact suma”.

Astfel, în doi ani vor fi înlocuite toate corpurile de iluminat din oraș, cu finanțare AFM.

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/