Consilierul județean Ionuț Popovici le-a propus astăzi colegilor săi să ofere din indemnizația lor bani singurei eleve din Caraș-Severin care a reușit să obțină media 10 la Bacalaureat în această sesiune. „Premierea unui singur om care a luat nota 10 este o rușine pentru noi toți!”, a fost reacția președintelui Romeo Dunca.
În deschiderea ședinței de Consiliu Județean de astăzi, Ionuț Popovici le-a propus colegilor aleși să sprijine tânăra din Reșița care a obținut singura notă de 10 de la Bacalaureat, elevă a Colegiului Național „Traian Lalescu”. „Avem o medie de 10 la Bac. O tânără asupra căreia trebuie să ne aplecăm atenția. Nu am văzut nici Inspectoratul, nici Consiliul, nici Primăria. Un mare semn de întrebare. Este de la «Traian Lalescu» și nota 10 spune tot. Așa ar trebui să se întâmple și în Consiliul Județean. Fac apel la toți colegii. Eu o să-mi direcționez indemnizația din această lună. N-o cunosc pe tânără, o s-o cunosc. Fac apel la toți colegii: indemnizația sau parte din ea, să fie o recunoaștere a Consiliului Județean pentru nota 10. Sunt la dispoziția dumneavoastră, a tuturor celor care vor să participe la această acțiune, aveți numărul meu de telefon.”, a explicat Ionuț Popovici.
Reacția lui Romeo Dunca i-a surprins pe mulți. „Din păcate, ar trebui să ne fie rușine tuturor că doar o medie de 10 este, pentru că cred că în anii trecuți au fost mai multe medii de 10. Haideți să vedem cum stăm și unde suntem. Dacă noi premiem ceea ce ar trebui să fie normalitate avem o mare problemă. Avem o mare problemă. Trebuie să constatăm eșecul învățământului românesc că avem un singur premiant de 10.”
În discuție a intervenit Nicoleta Toader, consilier PSD, care este și directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Oțelu Roșu, unitatea de învățământ cu cele mai multe medii între 9 și 10. „Permiteți-mi să vă contrazic, media 10 nu este o normalitate, pentru că media 10 înseamnă olimpici naționali. La școala mea au fost 15 medii între 9 și 10.”
Președintele Consiliului Județean a fost însă de neclintit. „Acum 20, 30 de ani eu cred că aveam mulți premianți, aveam mulți care terminau anumite școli, diverse institute și diverse facultăți cu note de 10 și ceea ce se întâmplă astăzi este o dovadă că nu mergem într-o direcție bună. Sigur, apreciem, o să particip și eu la premiere, dar trebuie să înțelegem că premierea unui singur om care a luat nota 10 este o rușine pentru noi toți. ”
Lucian Voina, consilier PMP, i-a transmis președintelui că performanța trebuie răsplătită tocmai pentru a da un exemplu și pentru a-i determina și pe alți tineri să învețe cât mai bine. „În ciuda a ceea ce ați spus dumneavoastră acum, că ar trebui să ne fie rușine, eu susțin demersul colegului meu Ionuț Popovici și cred că ar trebui să găsim o formulă prin care să stimulăm tot ce înseamnă performanță școlară până la urmă. Pe fiecare ramură din acest segment al educației poate să existe un David Popovici ascuns, care, dacă nu este susținut în activitatea lui, se pierde pe parcurs. Cred că nu este un demers de neglijat. Chiar dacă avem unul, doi, trei, trebuie stimulați și încurajați să meargă pe drumul acesta mai departe.”
Pentru că Ionuț Popovici a insistat că este o idee bună, Romeo Dunca a profitat de ocazie pentru a-l apostrofa. Consilierul PMP ar fi trebuit să aibă astfel de idei mai demult (deși nici măcar el însuși nu le-a avut), așa încât să fie ajutați cât mai mulți elevi care nu au condițiile necesare pentru a studia. „Mai bine ați fi propus ca pe parcursul întregului an toți cei care suntem aici să dăm o parte din banii noștri, să avem grijă de cei care n-au putut să ajungă să ia nota 10, pentru că n-au avut posibilități materiale, n-au putut să facă naveta, n-au putut să învețe, le-au plecat părinții afară sau a trebuit să meargă să muncească în loc să învețe, aia era altceva. Haideți să nu transformăm ședința aceasta din nou într-un spectacol ca să facem ce? Să arătăm impotența noastră, a celor care fac legi, a celor care n-au reușit să creeze condițiile ca elevii noștri, sute, mii, să poată să învețe și să ia note de 10.”
„Îmi pare rău dacă dumneavoastră considerați că a arăta recunoștință față de un copil care a luat nota 10 vi se pare un spectacol.”, a fost răspunsul lui Popovici.
Rămâne de văzut dacă vreun consilier județean se va alătura inițiativei lui Ionuț Popovici. Pentru Romeo Dunca lucrurile sunt clare: dacă acum premiem o singură notă de 10, probabil că „la anul sau în următorii 2, 3, 5 ani n-o să mai avem niciuna și atunci ce am făcut?”