Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin nu e deloc deranjat de faptul că firma familiei sale a încălcat încă o dată legea pe Muntele Mic, dar e supărat foc pentru că fărădelegile au fost descoperite și pedepsite ca urmare a dezvăluirilor Express de Banat!
Cabana construită cu sfidarea legii în masivul Brusturu și pe care instanța îl obligă să o demoleze, turismul exclusivist practicat acolo fără nicio autorizație, iar mai nou traseele de mountain bike săpate la fel de ilegal, cu utilaje, în aria protejată de pe Muntele Mic reprezintă subiecte prezentate în exclusivitate de Express de Banat. În exclusivitate pentru că Romeo Dunca a avut grijă să închidă gura, după cum însuși afirma, ziariștilor din celelalte redacții. S-a ajuns atât de departe încât unele publicații chiar au făcut reclamă, publicitate, activităților ilegale de pe munte. Romeo Dunca, astăzi președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, al celei mai importante instituții publice din județ, în timpul programului pentru care e plătit din bani publici, se plânge pe Facebook. Se plânge că Express de Banat a oprit afacerea administrată în prezent de fiul său pe Muntele Mic. Afacerea cu traseele de biciclete amenajate cu încălcarea legii într-o arie protejată! Nicio legătură în văicărelile președintelui cu interesele județului. Totul, despre interesele personale, despre firma familiei sale!
„Operatorul de turism de pe Muntele Mic a închis traseul de biciclete deservit de telescaunul Vâlsanu. Procesele de pe rol cu Primăria Ruieni au făcut imposibil să se parcurgă etapele necesare executării unui traseu de biciclete ca la carte.”, a scris Romeo Dunca pe pagina personală de Facebook în timpul programului de lucru la Consiliul Județean. În aceste câteva cuvinte, președintele Dunca nu face altceva decât să recunoască singur că nu s-au parcurs „etapele necesare executării unui traseu de biciclete ca la carte”. Păi de ce nu s-au parcurs? De ce nu s-a respectat legea? Express de Banat e de vină pentru asta?
„Operatorul turistic a făcut demersurile necesare realizării lui încă de acum 3 ani. Contractul cu Ruieni era valabil chiar dacă procesul era în curs și obligația primăriei să sprijine dezvoltarea activității turistice de vară și iarnă e clauză obligatorie și clară. Motiv pentru care firma a făcut adresa la ANANP în vederea realizării acestui traseu. A fost primit și răspuns care a dat posibilitatea realizării acestuia. La acea vreme. Indicația venită de la București însă, la intervenția presei, a dictat această măsură dură la care operatorul s-a conformat. După ce, bineînțeles, a plătit amenda contravențională destul de consistentă. Cu toate că, acum câteva săptămâni, primarul comunei Ruieni a bătut palma cu directorul societății respective pentru a intra în normal după lungi termene și procese pe care le-a pierdut, acesta s-a sucit. La întrebările dacă știe ceva legat de acest traseu, puse de presă, nu a fost ferm și corect. Nu și-a asumat absolut nimic. Dar asta e!”, a continuat Romeo Dunca.
Președintele CJ induce în eroare și fabulează în același timp. În primul rând, Ariile Protejate i-au spus foarte clar ce are voie să facă. Să se plimbe cu bicicleta și să meargă pe jos. Nu să sape cu excavatorul în aria protejată! Presa, adică Express de Banat, a intervenit și a determinat autoritățile de mediu să constate, să sancționeze și să oprească activitățile ilegale?! Wow! Cât despre acordul pe care și l-ar fi dat verbal primarul din Turnu Ruieni… el există. Dar în niciun caz pentru executarea unor lucrări ilegale! De altfel, nici n-ar fi putut un primar să autorizeze o agresiune împotriva mediului.
Șeful Consiliului Județean Caraș-Severin a transmis totodată și un avertisment. Vor fugi iubitorii de ciclism montan în Poiana Brașov, unde „s-a inaugurat un traseu spectaculos de biciclete pentru realizarea căruia primăria a plătit multe mii de euro. Care va goli de bicicliști alte zone din țară. Inclusiv parte din clienții noștri vor merge acolo”. „Clienții noștri”! S-a înțeles despre ce e vorba, da?
Și ar mai fi ceva. Și alții își fac de cap pe munte. I-a descoperit chiar președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca: „în ultima săptămână și în același Sit Natura 2000 s-au făcut alte șanțuri pe pășunea alpină de cele câteva sute de motociclete, ATV sau Bughy-uri care au fost în zonă. Ce e mai grav, deși un buldozer a stat 2 săptămâni pe golul de munte în zona Căleanu și a fost vizitat de către jandarmi și cei de la mediu înainte sa înceapă lucrul, a găsit totuși momentul prielnic și a tras un drum un kilometru în cea mai intactă și fragedă pășune alpină. După care, a dispărut.”
Și pentru că primarul de la Turnu Ruieni îi stă rău de tot în gât, Romeo Dunca l-a trimis pe Muntele Mic să rezolve problema câinilor „care terorizează cazații hotelurilor”. Cei 30 de câini pe care i-a numărat chiar președintele Dunca.
Reacția președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin vine după ce firma familiei sale, SC Nordica Turism, administrată de fiul său Cristian, a fost amendată cu 50.000 de lei și obligată să „sisteze activitățile recreative” pe motiv că „societatea comercială nu a putut pune la dispoziția organelor de inspecție și control acte de reglementare care să permită efectuarea acestor lucrări de amenajare și construire”.