Romeo Dunca are rău de Altitudine! Acuzat că a luat şpagă, Alin Ciulă îl trimite la cabană!

Omul de afaceri Romeo Dunca răbufnește din nou pe pagina publică de Facebook și îl acuză încă o dată pe primarul comunei Turnu Ruieni, Mihai Mărălescu, dar adresează cuvinte calomnioase și la adresa reprezentantului Asociației Altitudine. Postarea face referire la proiectul Nedeea – Muntele Mic.

Romeo Dunca a început scrierea sa aducându-şi aminte de „puritatea muntelui”, când se organizau primele expediții moto de către Sergiu Morariu sub denumirea de Enduromania, până la începuturile investițiilor sale din anul 2004 pe Muntele Mic. Dunca merge mai departe și relatează despre grandoarea proiectului Nedeea, cu 10 lifturi și 100 km pârtii de schi, și Muntele Mic cu două gondole și trei telescaune, din care cel mai important e deja făcut.

„Ce a urmat se poate scrie în 10 cărți, evenimentele fiind urmarea răutății incompetenței, invidiei, lăcomie și lipsei de viziune a celor de care la un moment dat am depins și care din cauza micimii și nemerniciei lor nu au înțeles că acest proiect nu a izvorât din dorința de îmbogățire a subsemnatului, ci pur si simplu doar din dorința curata de a salva aceste locuri frumoase dar blestemate prin mâna celor ce fac aici reguli. Cei mai de neînțeles, au fost ecologiștii de la „Altitudine Arad”, foștii custozi ai parcului care în nemernicia lor în loc să mă folosească ca și aliat pentru că doream același lucru, și anume, a salva aceste locuri s-au luptat pe toate căile să mă înlăture. Acum sunt convins ca Ciulă Alin, care e un iubitor de munte când vede cum au ajuns pădurile și pășunile, distruse de motocicliști îmi dă dreptate și și-ar dori să poată urca cu gondola pe Nedeea. El si sute de alți turiști, care în timp ce ar coborî la pas prin pădure, spre Poiana Mărului, ar putea să se opună celor ce urcă motorizați, dar a preferat să ia șpagă pentru avizul de mediu dat de custode pentru telescaunul din zona protejată Muntele Mic și să refuze avizul pe Nedeea”, menționează Romeo Dunca. Acesta mai adaugă pe pagina sa de Facebook, cu toată tăria, spune el:

„Ecologiștii de la „Altitudine Arad” în frunte cu fostul ministru secretar de stat, Erica Stanciu, sunt în parte vinovați că mii de motorizați au distrus pășunea alpină pe Nedeea, că dacă nu mă încurcau, eu reușeam să-i opresc”, spune Dunca.

Directorul executiv al Asociației Altitudine Arad, devenită între timp Asociația Altitudine Banat, Alin Ciprian Ciulă vine cu lămuriri și îl contrazice pe omul de afaceri Romeo Dunca.

„În legătură cu afirmațiile făcute în postul public de pe facebook de către Romeo Dunca în 20.06.2018 la adresa Asociației Altitudine și a mea personal, doresc să-i comunic public că se înșeală, face acuzații și afirmații neadevărate și continuă să persiste în greșeala cu care a pornit din start în aventura legată de proiectul Nedeia și cabana construită ilegal în aria protejată din Munții Țarcu. Voi prezenta în continuare faptele pe care le susțin în numele meu și al asociației Altitudine, și pe care le putem demonstra și proba, cu martori și documente. Atât eu, cât și colegii din asociație și colaboratorii ce ne-au ajutat în activitate, suntem împăcați și în continuare convinși că am făcut la momentul respectiv neforțați de nimeni doar ceea ce am considerat că este drept și benefic pentru aria protejată și implicit pentru natură, luând deciziile împreună în cadrul asociației și ținând cont întotdeauna de recomandările și hotărârile Consiliului Științific al ariei protejate, dar și a altor experți de mediu”, spune Alin Ciulă.

Proiectul Nedeia a fost promovat de către Romeo Dunca în 2007-2008, când a avut discuții și cu Asociația Altitudine, pentru că existau interese comune legate de declararea unui parc național în Munții Țarcu, idee sprijinită de Romeo Dunca însă doar în contextul în care acest parc național promovat de asociație includea proiectele de schi Muntele Mic și Nedeia, promovate de Dunca, spune Alin Ciulă, care mai precizează că la acea vreme nu făcea parte din asociație.

„Ideea de parc național nu a putut fi pusă în aplicare din cauze multiple, unele dintre ele legate de opoziția autorităților locale, silvice și de vânătoare, dar și a unor localnici ce promovau mișcarea enduro. Unul din practicanții și promotorii enduro în zona a fost chiar Romeo Dunca… însă constatăm din confesiuni că în timp ce se plimba motorizat prin zonă, era în fapt deranjat de ceilalți motoriști. În 2007 zona a fost declarată arie protejată Sit Natura 2000, și de atunci activitățile motorizate în zonă sunt ilegale. Noi am depus reclamații contra motorizaților în repetate rânduri la Garda de Mediu, Poliție, Jandarmerie, etc., Astfel că astăzi avem ceea ce avem în zonă: hoarde de motorizați scăpați de sub control, ilegal, peste tot prin aria protejată”, menționează Ciulă.

Acesta continuă argumentația spunând că Romeo Dunca insista în 2008-2009 ca asociația Altitudine să susțină public proiectele de ski Muntele Mic si Nedeia pentru a pune umărul împreună la protecția naturii, așa cum o vedea el prin prisma realizării stațiunii de schi, iar membrilor asociației acest compromis li se părea destul de nepotrivit. De aceea asociația a apelat la ajutorul unui consultant extern în persoana d-nei Erika Stanciu, pe vremea aceea în cadrul WWF România, președintă a federației Europarc, cu o vastă experiență în protecția și conservarea naturii.

Ciulă menționează că în cadrul discuțiilor s-a amintit faptul că dintre cele două proiecte de schi promovate de Romeo Dunca (Muntele Mic și Nedeia), acesta va aborda inițial realizarea legăturii cu gondolă între Poiana Mărului – Muntele Mic și dezvoltarea domeniului schiabil inițial pe Muntele Mic pentru mii de turiști ce ar urma să fie cazați la Poiana Mărului, și abia apoi într-o etapă ulterioară și în cazul în care Muntele Mic nu ar mai fi fost suficient ca și domeniu schiabil, dezvoltarea unui domeniu complet nou pe culmea vecină, Nedeia. La vremea respectivă, potrivit lui Ciulă, Asociația Altitudine ca și ONG de mediu nu avea nici o calitate oficială, nu era administrator a ariei protejate astfel că concluzia a fost simplă.

„Concluzia noastră ca și ONG în urma întâlnirii a fost că nu suntem în măsură să ne pronunțăm și nici să ne angajăm în vreun fel pentru susținerea proiectului Nedeia, ce se dorea a fi făcut într-o zonă complet nouă, virgină, spre deosebire de proiectul Muntele Mic, pe care am fost de acord cu toții să-l susținem deoarece Muntele Mic era deja antropizat și impactat de către turism, dar într-o stare jalnică. Așa că deși Romeo Dunca a insistat să semnăm o înțelegere scrisă, nu am dat curs invitației și am devenit reținuți în privința proiectului Nedeia”, spune Ciulă.

Directorul executiv vorbește și despre (i)legalitatea construcției cabanei lui Dunca.

„Am constatat însă că ulterior s-a focusat tot mai mult pe proiectul Nedeia, și că a început construcția cabanei de pe Brusturu în vara 2009, fără aprobări legale necesare. Cabana ilegală a fost terminată în 2010 și în prezent există pronunțată o hotărâre judecătorească de demolare a ei. Cazul cabanei a fost prezentat pe larg în presă, detalii sunt și la noi pe site: http://www.tarcu.ro/resurse/studii-de-caz/cabana-ilegala-dunca-de-pe-brusturu)”, mai adaugă Alin Ciulă.

„Pot afirma cu tărie că nu s-a pus problema de mită sau alte favoruri pentru nimeni din cadrul asociației, așa cum insinuează Romeo Dunca în postarea de pe facebook. Atunci când ne face ‘nenorociți’,  Romeo Dunca ar trebui să țină seama de faptul că am avizat proiectul Vâlsanul, pe care acum se zbate să-l pună în practică, deci avem o oarecare contribuție la dezvoltarea zonei”, concluzionează Alin Ciprian Ciulă, director executiv al asociației Altitudine Banat din anul 2013.

Menționăm că, după ce a făcut studiul necesar pentru proiectul Nedeia în 2012, Romeo Dunca l-a prezentat atât Asociației Altitudine, cât și Consiliului Științific pentru avizare, dar a primit un aviz negativ pe baza Hotărârii nr. 5 din 28.06.2012 a Consiliului Științific al ariei protejate.

„Deși eu la vremea respectivă eram responsabil de comunicare, neavând rol executiv și nici drept de vot în cadrul procedurii, am fost de acord cu avizul negativ deoarece în continuare consider că un proiect nou de schi pe Nedeia ar avea impact semnificativ, prea mare pentru a fi acceptabil în mijlocul naturii sălbatice. Știu, este un punct de vedere conservator, dar noi oamenii avem obiceiul prost să intram cu betoane și amenajări în natura sălbatică, și nu pot fi de acord cu asta chiar dacă Dunca visează să protejeze zona aducând mii de oameni în zonă (cu tot cu gunoiul aferent)”, ne declară Alin Ciulă.

Acesta face referire şi la cauzele conflictului deschis izbucnit între Dunca și Asociația Altitudine.

„Concomitent cu promovarea proiectului Nedeia și totodată cu punerea Muntelui Mic în stand-by din cauza problemelor cu ceilalți de acolo, Romeo Dunca ignora regulile și legea în aria protejată construind ilegal pe Brusturu, practicând activități motorizate în zonă și foarte multe zboruri cu elicopterul, astfel că în calitatea oficială de administratori l-am reclamat autorităților responsabile (Garda de Mediu, APM) și așa am ajuns la un conflict deschis. Conflictul s-a agravat din vara 2012 după emiterea avizului negativ pentru proiectul Nedeia, ne-a amenințat că ne impută personal milioane de euro pe care i-ar fi investit în proiect și în construcția cabanei ilegale, și ulterior a dat în judecată asociația noastră și APM-ul pentru a obține de la instanță un fel de avizare (în mod forțat și trecând peste procedurile legale). A pierdut procesul deoarece am putut prezenta instanței probe că avizul negativ este justificat și că noi am ținut seama și am aplicat legile existente pentru a proteja natura”, mai spune Ciulă.

Detalii despre caz, dar și motivele pentru care nu a fost acordat avizul Natura 2000 pentru Nedeia, pe considerente de mediu, sunt publice pe site-ul: http://www.tarcu.ro/resurse/studii-de-caz/puz-domeniu-schiabil-nedeia.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/