Romeo Dunca a făcut ce trebuie!

romeo dunca spital modular

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin a renunțat la trei proiecte europene prin care ar fi fost modernizat Spitalul Județean de Urgență din Reșița cu cele două staționare, preferând în locul lor un spital modular. Decizia e una corectă, dă asigurări fostul secretar de stat în Ministerul Dezvoltării!

Romeo Dunca este criticat în continuare pentru decizia luată mai mult de capul său decât în urma unei analize serioase, în contextul actual, și asta mai ales după ce spitalul modular nu e încă o certitudine. Andrei Ungur, fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, astăzi administrator public al județului, spune însă că nu e nimic de contestat: „Nu pot să dau vina pe Consiliul Județean că s-a întârziat semnarea contractului pentru spitalul modular. Sunt foarte multe situații la nivel național. Lucrurile la evaluarea proiectelor europene, din păcate, merg destul de greoi. Și acum sunt proiectele la Ministerul Dezvoltării depuse de 3 ani și nu sunt semnate contractele de finanțare!”

Ungur explică faptul că modernizarea celor trei spitale ar fi presupus și cheltuieli neeligibile foarte ridicate, în condițiile în care s-ar fi schimbat mai degrabă estetic ceva. Spitalul modular, spune administratorul public, presupune ca totul să fie nou și de ultimă generație, astfel că el va fi util nu numai pe perioada de criză pandemică, ci și după încheierea acesteia. „Așa aș fi procedat și eu, cum a făcut domnul Dunca. În momentul când au fost scrise proiectele nu aș fi acceptat o sumă așa de mare neeligibilă, mai ales pentru că acolo nu era vorba de echipamente, ci de lucrări care aveau nevoie de autorizarea ISU. Uniunea Europeană nu o să ne dea niciodată bani pentru a autoriza o clădire din acest punct de vedere. Din punctul meu de vedere, alegerea unui spital modular care să preia activitatea asta mi se pare mult mai în regulă decât reabilitarea unei clădiri care probabil nu o să aibă aceeași utilitate chiar după ce va fi reabilitată.”, a mai spus Andrei Ungur.