Românii din Serbia fac tot ce pot ca să păstreze tradițiile și limba națională în zona unde trăiesc de generații. Deși istoria i-a lăsat în Banatul Sârbesc, aceștia gândesc și se roagă românește. Reporterii “Express de Banat” s-au deplasat în Serbia, unde au stat de vorbă cu oamenii.
Numărul românilor din Banatul Sârbesc scade pe an ce trece. Cu toate astea, cei care trăiesc peste granițele țării nu își uită originile și limba și fac toate eforturile pentru a transmite din tată în fiu obiceiurile și graiul românesc. Copiii lor, deși din ce în ce mai puțini, încep să învețe carte în limba română. Abia din clasa a cincea au profesori sârbi. Tradițiile se transmit, așa cum spun românii din Serbia, mai ales prin folclor, prin muzica populară care răsună în casele lor.
„În cea mai mare parte, tradiţiile se păstrează prin viu grai, de la părinţi la copii, mai ales prin folclor, cântec, muzică populară. În acest sens pot să vă spun că săptămâna viitoare vom avea patru zile de festival, un festival aflat la cea de-a 52-a ediţie. Pe lângă acestea, avem şi instituţii importante, precum Institutul de Cultură al Românilor din Serbia, biblioteci unde primim multe cărţi din România. Nu ȋn ultimul rând, Biserica este un pilon al menţinerii tradiţiilor şi culturii româneşti”, a declarat Ionel Miat pentru „Express de Banat”. Acesta este reporter la ziarul săptămânal „Liberatea”, repartizat românilor de peste tot din Serbia. Ba mai mult, câteva exemplare sunt aduse chiar și la Reșița.
„Dacă vorbim despre Biserică, trebuie să spunem că sărbătorile mari, precum Paştele sau Crăciunul, se serbează, de când mă ştiu eu, aici. La şcoală, din păcate, avem doar până la clasa a patra cursuri în limba română, şi acolo puţini copii. Sunt şi părinţi români care ȋnscriu copiii din clasa ȋntâi la secţia sârbă. Eu mă simt român şi ȋmi pare bine!”, susține Iancu Murărescu, un localnic din Sărcia, o localitate sârbească din apropierea graniței cu România.
Sacrificiu pentru conservare
Pentru că vremea trece repede peste istorie, unii dintre localnici se simt responsabili să îi mobilizeze pe oameni și să le explice de fiecare dată, atunci când au ocazia, că cele mai importante sunt tradițiile. Acestea trebuie păstrate cu mare grijă. „Primul lucru care m-a deranjat a fost să văd că românii işi dau copiii la şcoala ȋn limba sârbă. Asta m-a ȋmpins din spate să pornesc, să le ridic moralul, să le aduc aminte ce sunt şi de unde sunt. Ce am reuşit vremea va arăta, dar eu cred că ȋnaintăm, cu paşi mici, dar ȋnaintăm”, crede Valeriu Moșescu, care este sufletul comunității de români din localitatea Sărcia.
Pentru a-și păstra identitatea națională, românii din Serbia se adună și petrec împreună sărbătorile după obiceiurile românești. Adormirea Maicii Domnului a fost prăznuită și de românii din Banatul Sârbesc, așa cum o fac creștinii după calendarul îndreptat. După cum știm, sârbii merg după calendarul vechi și vor sărbători praznicul Adormirii Maicii Domnului abia peste 12 zile.
Tot ca să îi încurajeze în păstrarea tradițiilor, preotul parohiei “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Petru Berbentia, se deplasează ori de câte ori este invitat la comunitatea de români din Sărcia. În plus, acesta le donează cărți și îi ajută să înființeze în localitate o bibliotecă. „Facem eforturi să înființăm aici o bibliotecă în limba română, pentru că nu există așa ceva. În acest fel, oamenii vor putea să vină și să ia o carte de fiecare dată când vor să citească”, a declarat pentru „Express de Banat”, Petru Berbentia.
[slickr-flickr search=”sets” set=”72157631108762988″]