Românii, campioni europeni la statul acasă!

Eurostat arată că România este prima ţară în topul ţărilor din Uniunea Europeană în care populaţia nu pleacă în vacanţă.

În România, 76% din populație nu a avut nicio vacanță adevărată de-a lungul unui an, fapt care plasează țara noastră în topul țărilor UE din acest punct de vedere, arată un raport al Eurostat, citat de Mediafax. De asemenea, peste 55% dintre cetățenii României nu călătoresc din motive financiare.

Raportul arată că în urma României se află Portugalia cu 74,4% din populația țării care nu au călătorit în 2016, Bulgaria cu 70,2% și Grecia cu un procent de 64,4%.

Eurostat subliniază că dintre românii care nu au călătorit în 2016, aproximativ 55,3% au invocat motive financiare, 12,8% – motive de sănătate, iar 4,9% nu simt motivația pentru care să călătorească. Un procent de 8,9% din cetățenii țării au precizat că motivele pentru care au ales să nu călătorească au fost pentru că au avut angajamente familiale, 13,1% au muncit sau studiat, iar 4,9% invocă alte motive.

Potrivit Eurostat, 62% din populația Uniunii Europene (cu vârsta de 15 ani și peste) a efectuat cel puțin o călătorie turistică în scopuri personale în 2016. Jumătate (50%) au făcut minimum o călătorie turistică internă, cu cel puțin o ședere peste noapte în 2016, și aproape o treime (32%) au efectuat cel puțin o călătorie în străinătate.

Aproximativ 48% dintre europeni care nu au făcut nicio călătorie în 2016 și au raportat că acest lucru se datorează motivelor financiare. La nivelul Uniunii Europene, 20% dintre non-turiști au menționat ca factor de influență problemele de sănătate, în timp ce alte 20% au dezvăluit că nu au făcut-o pentru că nu doresc să călătorească. Alte motive pentru care 16% dintre respondenți nu au făcut o excursie turitică includ angajamente de lucru sau de studiu, în timp ce 13% au menționat angajamentele familiale.