Românii au scos sume ridicole din buzunarele turiştilor străini!

Turiştii străini sosiţi în România au cheltuit în medie doar 2.605 lei de persoană, în primele nouă luni din 2019, în timp ce numărul turiștilor străini cazați în România s-a ridicat la puțin peste 2,1 milioane.

Potrivit datelor Institului Național de Statistică (INS) publicate astăzi, afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019, cheltuielile acestora însumând 5,48 miliarde de lei, echivalentul a 57,7% din total.

45,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (68,8%) și pentru vizita rudelor și prietenilor (8,7%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,7%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (91,9% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 18,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 12,8%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45,6% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,5% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 37,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 47,3% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,7% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 80,0% din numărul total de turişti, în timp ce 11,0%, au utilizat autoturisme proprii, 7,4% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete).

Exclusiv în trimestrul al treilea din 2019, numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de circa 900.300 turiști străini, cheltuielile acestora însumând 2,33 miliarde lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 52,6% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România în trimestrul III 2019, cheltuielile acestora reprezentând 54,9% din total.

47,4% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România în trimestrul III 2019 au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (71,4%) și pentru vizitarea prietenilor și rudelor (7,9%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,4%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (93,0% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 19,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,3%. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 45,8% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,8% cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 53,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 35,2% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 46,5% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 33,0% și-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România a fost avionul, folosit de 79,6% din numărul total de turişti, în timp ce 11,1% au utilizat autoturisme proprii, 7,7% autocare și autobuze, iar 1,6% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete).