„România trebuie să adopte ca obiectiv strategic dezvoltarea segmentului de ferme mici și mijlocii”

O întâlnire specială în zona de Clisură l-a făcut pe Andrei Plujar, liderul USR Caraș-Severin și candidat pentru Camera Deputaților, să vorbească despre o problemă sensibilă în România și inclusiv în Caraș-Severin: agricultura și sprijinirea agricultorilor.

„Am avut ocazia, pe Clisura Dunării, să îl cunosc pe Nicolae Vasile, reprezentantul celei mai puternice asociații de fermieri din țară: LAPAR. Printre alte discuții legate de agricultura românească în general, am ținut neapărat să discutăm și despre micii fermieri, cei care aici, în Caraș-Severin, sunt foarte numeroși, dar care nu sunt sprijiniți deloc de statul român.”, spune Andrei Plujar.

USR-PLUS are, printre angajamente, un capitol clar legat de acest subiect de mare interes pentru cărășeni. Agricultura românească are o structură atipică pentru o țară europeană: cu câteva mii de ferme foarte mari și câteva milioane de gospodării țărănești foarte mici. România trebuie să adopte ca obiectiv strategic dezvoltarea segmentului de ferme mici și mijlocii, care pot rezista pe piață și pot ridica satul românesc, prin dezvoltarea clasei de mijloc în mediul rural. În Caraș-Severin această situație este cel mai des întâlnită, iar de cele mai multe ori, agricultorii cărășeni sunt pe cont propriu.

Politicile statului român nu încurajează acest segment. Pandemia COVID-19 a agravat problema, lovind cel mai dur exact acești agricultori de mijloc, dependenți de vânzările în piețe. Însă, pentru a putea vinde acolo, agricultorii mijlocii au nevoie să se asocieze.

Măsura concretă propusă de USR

Propunem ca viitorul Plan Național Strategic (urmașul Programului Național de Dezvoltare Rurală actual) să includă trei măsuri dedicate:

  1. O măsură de sprijinire a formării de asociații agricole. Din experiența proiectelor pilot derulate de Fundația Româno-Americană, este nevoie de muncă în comunitate preliminară pentru a constitui asociații funcționale. Reguli corecte, management profesionist – aceste lucruri nu vin natural, e nevoie de investiții în formare, care trebuie să fie eligibile din fonduri europene;
  2. O măsură de investiții dedicată exclusiv acestor forme asociative, după ce reușesc să se organizeze funcțional – cooperative agricole, food huburi etc. (există mai multe forme legale de asociere, cooperativele fiind cele mai comune, iar măsura acoperă toate formele legale);
  3. Dezvoltarea și implementarea unei strategii de implicare în mod activ a companiilor mari din agricultură în susținerea acestui segment de piață, prin măsuri de tipul facilităților fiscale pentru participarea la un fond de investiții dedicat fermierilor mici și mijlocii care să ofere granturi mici și medii pentru utilaje, sere sau solarii, unități de procesare etc.

Important: Dezvoltarea rurală prin GAL ca instrument predilect a fost unul dintre cele zece proiecte de guvernare promovate de USR în 2016: https://www.usr.ro/10-prioritati/#satul-romanesc

(E)

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/