România rămâne blocată! Proiectele de investiții ale autorităților locale au fost lăsate fără finanțare!

Valeria Schelean, deputat PNL de Caraș-Severin, critică în termeni duri forma de buget adoptată astăzi de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, fără să țină cont măcar de vreun amendament al liberalilor!

Camera Deputaților și Senatul au adoptat, în plen reunit, după cinci zile de dezbateri la foc continuu, bugetul pentru anul 2019. Proiectul prevede majorarea alocației de la 84 la 150 de lei, susținută prin deficit bugetar, dar și reducerea bugetelor SRI, SIE și SPP, banii mergând la Sănătate. Forma bugetului pe 2019 vine și cu un deficit bugetar mai mare. La capitolul tăieri, serviciile de informații sunt în top. Bugetul Ministerului Transporturilor va fi și el diminuat, lucru valabil și la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, unde avem o scădere cu 2,41% față de anul trecut. Opoziția a anunțat că va ataca bugetul la Curtea Constituțională.

„După ziua de astăzi, România rămâne blocată! Tot ceea ce puterea a prezentat în ultimele zile de dezbateri pe buget nu este decât praf aruncat în ochii românilor prin prognoze financiare nerealiste, cu cifre umflate artificial, din pix, care ne condamnă la stagnare. Cetățenii trebuie să știe să nu dea vina pe primari dacă nu vor face investiții în localitățile lor. Bugetul propus și votat de Guvernul PSD-ALDE  nu face decât  să împovăreze bugetele locale, parlamentarii puterii  respingând  toate propunerile PNL prin care s-ar fi alocat mai mulți bani pentru proiectele de investiții ale autorităților locale, care practic au fost lăsate fără finanțare”, a comentat parlamentarul PNL Valeria Schelean.

Liberala e consternată și de faptul că patru ministere-cheie au parte de reduceri bugetare. Ministerul pentru Mediul de Afaceri pierde peste 265 de milioane de lei și are cu aproape 30% mai puțin față de bugetul din 2018. Pe aceeali listă se mai înscriu ministerele Comunicațiilor, Energiei și Finanțelor. Valeria Schelean subliniază totodată că alocările bugetare pentru asistența socială trag cel mai mult în jos bugetul pe 2019, acestea reprezentând 10,7% din PIB. Chiar dacă cifrele sunt bombastice și reflectă majorări considerabile pentru unele ministere, specialiștii din domeniu trag un semnal de alarmă în privința unor cifre măsluite ce ar duce economia României pe buza prăpastiei. De altfel, calculele Guvernului privind deficitul bugetar pe anul 2018 nu coincid cu cele ale Comisiei Europene: în mod real, deficitul bugetar a sărit de 3% în 2018 și riscă să ajungă la 4,7% în 2020. Conform specialiștilor din domeniul economic, cele mai mari probleme cu care se confruntă Guvernul se referă la colectarea taxelor și impozitelor. Aceasta pare a fi, cu adevărat, gaura neagră din bugetul României.

Impozitele pot fi și împovărătoare, blocând astfel dezvoltarea și investițiile în anumite sectoare, susțin liberalii, companiile din domeniul energiei, dau aceștia exemplu, urmând să plătească anual statului o taxă în cuantum de 2% din cifra de afaceri. Băncile ar fi și ele grav afectate de taxele nou introduse, urmând să achite trimestrial o taxă pe active, calculată în funcție de nivelul ROBOR.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/