România primește astăzi puțin peste 90.000 de doze de vaccin și promisiuni pentru o nouă livrare

Nici acest început de săptămână nu este unul prea bun pentru românii dornici să se vaccineze. Numărul de doze care ajung astăzi în țara noastră este apropiat de cel de săptămâna trecută. În vestul țării ajung din nou cele mai puține doze. Firma producătoare ne face însă promisiuni.

Astăzi va sosi în România a șasea tranșă de vaccin Pfizer BioNTech. Este vorba de 92.430 de doze, cu aproximativ 4.700 mai multe decât săptămâna trecută. Din nou, cea mai mică „porție” revine zonei de vest a țării:

– Centrul Regional de Distribuție București: 35.100 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 10.530 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 9.360 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 7.020 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Iași: 11.700 doze;
– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 7.020 doze.

Conform calendarului de livrare, următoarea tranșă de vaccin ar urma să fie adusă în România marți, 26 ianuarie, iar la acest moment se așteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare. „În ceea ce privește calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunțat revenirea la programul inițial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie și va crește numărul de doze în jurul datei de 15 februarie.”, a mai anunțat CNCAV.

De asemenea, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 precizează că pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

În timp ce Pfizer promite să își revină zilele acestea în privința livrărilor, o altă companie reduce drastic dozele promise Europei. AstraZeneca a anunţat că nu va putea onora cantităţile de vaccin promise Uniunii Europene în primul trimestru, din cauza unor probleme de producţie la una dintre fabricile din Europa. Potrivit Reuters, în loc de 80 de milioane de doze, ar urma să fie livrate numai 31 de milioane de doze. Financial Times dă alte cifre: în loc de 100 de milioane de doze, ar urma să ajungă mai puţin de jumătate. Deși nu există cifre clare, este sigur că problema există, iar succesul campaniei de vaccinare globale pare să se depărteze tot mai mult.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/