Ministrul Agriculturii Petre Daea este somat să plece din Guvern din cauza prăpădului pestei porcine africane, care a ajuns la granița dintre Dolj și Mehedinți și care amenință și Banatul Montan. Demisia îi este solicitată de această dată de către senatorul liberal de Caraș-Severin, Marcel Vela.
Secretarul Senatului a menționat, într-o interpelare de la Tribuna Senatului României, că, în mod paradoxal, în primăvara acestui an președintele ANSVSA a decis, din rațiuni financiare, renunțarea la inspecțiile efectuate în fiecare localitate de către medicii veterinari în gospodăriile populației la efectivele de animale și înlocuirea lor cu o analiză a rezultatelor obținute în anii precedenți. Decizia a fost luată după ce deja se înregistraseră focare de pestă porcină africană în județul Satu Mare încă din august 2017.
Marcel Vela spune că a fost confirmat un focar de pestă porcină în comuna doljeană Secu, satul Comănicea, localitate aflată chiar la graniţa cu localităţile Smadoviţa şi Corzu, arondate comunei Bîcleş din Mehedinţi, astfel că autorităţile sanitar-veterinare din Drobeta Turnu Severin au luat o serie de măsuri preventive.
„Patru filtre de protecţie au fost amplasate la Smadoviţa, Dumbrava, Brezniţa-Motru şi Butoieşti, localităţi aflate la graniţa cu judeţul Dolj. Deşi autorităţile au făcut apel la calm, mulţi localnici din satele mehedinţene şi-au sacrificat animalele de teama cumplitului virus, fiind o chestiune de zile pană când carantina va pune stăpânire și pe acest județ. Cum din Mehedinți spre Vest se trece prin Banat pe orice rută rutieră, feroviară sau fluvială, județul nostru fiind primul expus la acest virus, în această săptămână am solicitat demisia ministrului agriculturii Petre Daea, principalul responsabil pentru acest dezastru național, manifestând o notă de dezinteres și dispreț total la adresa producătorilor și procesatorilor din industria cărnii de porc”, a declarat liberalul Marcel Vela.
Din cauza scăderii continue a bugetelor pentru programele sanitar-veterinare de prevenire, există în sistem și un deficit de medici veterinari de liberă practică, activitatea acestora devenind neviabilă economic. În această situație, supravegherea stării de sănătate a efectivelor și asistența veterinară de sănătate sunt deficitare la nivelul gospodăriilor populației, a mai declarat senatorul liberal de Caraș-Severin. Acesta a mai precizat că nici până la această dată nu au fost stabilite sumele ce vor fi atribuite ca despăgubiri crescătorilor pentru toate categoriile de animale.