România, marea absentă de la Salonul Internațional pentru Agricultură din Paris. „Vinovați suntem toți!”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a făcut remarcat de când ocupă această funcție prin declarații și atitudine. Și, deși la nivel național s-a început o campanie de promovare a agriculturii românești, aceasta nu a reușit să depășească granițele țării. Primarul Adrian Torma, prezent la Paris, acolo unde s-a desfășurat Salonul Internațional pentru Agricultură, și-a arătat revolta în spațiul public față de absența României de la un astfel de eveniment.

Faptul că agricultura românească este pe o pantă descendentă nu mai e o noutate pentru nimeni. Produsele românești ajung în străinătate, în timp ce noi consumăm alimente din import, mult mai scumpe și adesea mai proaste din punct de vedere al calității. În ultimii ani, în România se încearcă promovarea produselor autohtone prin diverse campanii și chiar măsuri legislative, însă e loc de mai bine, după cum remarcă primarul din Moldova Nouă, Adrian Torma. Prezent la Paris cu probleme personale, după cum declară edilul, acesta a vizitat Salonul Internațional pentru Agricultură, desfășurat în perioada 24 februarie – 4 martie în capitala Franței, pentru a vedea „cum se prezintă România la unul dintre cele mai importante târguri de profil din Europa”. Dar, surpriză! România a lipsit cu desăvârșire!

„A fost o experiență deosebită pentru mine, dar din păcate tristă pentru țara noastră. Deși ne lăudăm în țară prin actualul ministru că suntem o forță în agricultură, din păcate noi nu suntem prezenți nici măcar la un stand, de exemplu, Bulgaria este prezentă. Raportat la ce am văzut la târg, noi părem o țară care abia supraviețuiește noilor tehnologii și tendințelor în acest domeniu. Păcat că nu înțelegem că minciuna și lipsa simțului realității ne aduc doar regres și pot spune cu toată sinceritatea că vinovați suntem toți”, mărturisește Adrian Torma pe pagina sa de Facebook.

Primarul orașului din Clisură spune că toate partidele care s-au aflat la conducere de la Revoluție încoace sunt vinovate pentru că nu au luat atitudine. S-au mulțumit să arunce vorbe, în timp ce agricultura românească era sortită pieirii. „În cei 28 de ani de democrație am avut zeci de miniștri de la toate partidele (PSD, PNL, PD și alte partide) care au lansat sloganuri, au aruncat strategii fără conținut și au distrus un domeniu care funcționa rezonabil pe vremea lui Ceaușescu. Primul lucru care trebuie este să conștientizăm situația și cei care astăzi «pângăresc» prin prestația lor anti-românească în Parlamentul României să înțeleagă că ziua judecății va veni”.

Adrian Torma atrage atenția asupra unui paradox: cum a ajuns România să cumpere legume și fructe din străinătate, în timp ce pământurile țării sunt vândute străinilor. „Uluitor cum astăzi cumpăram mere din Serbia sau Polonia, căpșuni din Spania, cireșe din Turcia, legume din Africa sau Europa, făină din Ungaria și carne de vită din Argentina, iar pământul ne este cumpărat și valorificat de companii străine”.

Primarul care s-a făcut remarcat de-a lungul timpului prin ieșirile sale pe Facebook spune că știe ce reacții va stârni postarea sa, însă consideră că tăcerea nu este o soluție. „Această situație critică dovedește că suntem un popor decapitat, fără strategie clară și fără un viitor clar. Să sperăm că în viitor România își va găsi drumul corect, demn și patriotic!”, concluzionează Adrian Torma.