Participarea ca suporter la un meci de fotbal dar fără a manifesta o atitudine sportivă denotă, de cele mai multe ori, gradul de educație și civilizație.
Într-un clasament al amenzilor încasate de federațiile prezente la Euro 2024, întocmit dintr-un raport publicat pe site-ul UEFA, România ocupă locul 6. Până acum, pentru că poziția este valabilă până la sfârșitul fazei grupelor. Dacă FRF a fost amendată și după meciul cu Olanda urmează să aflăm.
Astfel, cele mai amendate federații înaintea meciurilor din optimi sunt:
Până la meciurile din optimi, UEFA a acordat amenzi în valoare de aproape 1.3 milioane de euro.
Cele mai mari amenzi încasate de federațiile naționale de fotbal în faza grupelor.
La un singur meci, o federație putea încasa chiar mai multe amenzi, pentru fapte diferite.
Din raportul măsurilor disciplinare publicat de forul european de fotbal aflăm că România a încasat amenzile astfel:
Reamintim, probabilele sancțiuni după meciul cu Olanda nu sunt incluse în raportul UEFA.
S-a spus că suporterii români și cei olandezi au făcut, până acum, cea mai frumoasă figură de la Euro 2024. Observați însă că Olanda nu figurează în top 10, deși au toate șansele să ne întreacă. Suporterii din Olanda au produs pagube federației (până acum) de 20.500 euro. Respectiv 2.250 pentru torțe la meciul cu Polonia și 18.250 euro pentru aruncarea de obiecte la meciul cu Franța.
Olandezii n-au fost penalizați în urma meciului cu Austria. Probabil că înfrângerea i-o fi anesteziat! Acest principiu nu poate fi însă aplicat și suporterilor români. Pe tot parcursul fazei grupelor doar trei echipe nu au fost penalizate: Franța, Spania și Slovacia. Observăm că topul amenzilor este dominat de țări balcanice. Respectiv de Croația, Albania și Serbia, acestea aducându-și în tribună și disputele lor teritoriale.
Anglia a fost penalizată cu 12.500 de euro, la meciurile cu Danemarca și Slovenia. Cu 2.500 euro pentru aruncarea de obiecte și 10.000 pentru huiduieli în timpul imnului. Anglia nu a fost penalizată în meciul cu Serbia.
S-ar putea ca atitudinea suporterilor, manifestarea lor la meciurile de fotbal, să fie și o consecință a lejerității cu care autoritățile din țările respective tratează atitudinile nesportive.
Vă reamintim, forul european de fotbal a început să combată cu măsuri dure atitudinile nesportive și huliganice imediat după tragedia de la Stadionul Heysel din Belgia. Atunci, în 1985, la finala Cupei campionilor Europeni dintre Liverpool și Juventus Torino au murit 39 de fani italieni. Echipele din Anglia au fost excluse 6 ani din toate competițiile de fotbal.