Nicolae Ciurică a stat în celulă cu bunicul lui Romeo Dunca în anii 50, a fost trădat de 7 ori, a scăpat cu viață după ce un glonț s-a oprit în Noul Testament pe care îl avea la piept, iar astăzi e o istorie vie a luptei anticomuniste!
Romeo Dunca a pus într-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Caraș-Severin sugestia senatorului Marcel Vela și, în unanimitate, aleșii județului au votat desemnarea titlului de Cetățean de Onoare al județului lui Nicolae Ciurică, ultimul luptător anticomunist din Munții Banatului care mai e în viață. Felul care în care a înfruntat calvarul comunist a fost la acea vreme o impresionantă lecție de curaj și de demnitate și la fel este și astăzi. Poate chiar și mai importantă astăzi având în vedere reperele morale ale acestor vremuri.
Nicolae Ciurică s-a născut pe 15.02.1931 la Baia de Aramă, în județul Mehedinți. S-a alăturat partizanilor din Munții Banatului și Munții Mehedințiului care s-au opus ororilor sistemului totalitar. A fost prins, încarcerat și torturat timp de zece ani în închisorile Jilava, Baia Sprie și alte locuri odioase ale dictaturii comuniste. A fost trădat de șapte ori. De 6 ori a scăpat. A evadat o dată sărind din trenul care îl ducea la închisoare, iar când a fost legat cu lanțuri la picioare, cu o bilă de fier foarte grea, și trimis după gratii, la Jilava, a fost obligat să doarmă pe jos, pe ciment, într-o celulă cu 120 de deținuți. În 1954 a fost judecat la Timișoara și condamnat la 25 de ani de muncă silnică. Toată agoniseala i-a fost confiscată. A scăpat de condamnare la pedeapsa capitală doar datorită inimii sale uriașe. „Trădătorii erau omorâți. Eu am fost trădat în mai multe rânduri, dar niciodată nu am putut să-i omor pe cei care m-au oferit comuniștilor.”, a mărturisit partizanul. S-a ferit să ia viața cuiva și a evitat condamnarea la moarte.
„Pentru dârzenie, pentru credință neînfrântă, pentru dragoste de țară, demnitate și pentru un spirit care încă ne inspiră, i-am acordat acest titlu.”, a spus președintele CJ, Romeo Dunca, vizibil emoționat după ce partizanul Ciurică și-a amintit de perioada petrecută în temniță alături de Gavrilă Dunca.
Senatorul Vela a venit special de la București pentru a-și arăta recunoștința și admirația pe care i-o poartă luptătorului anticomunist. „Nu putem răsplăti eroismul său, dar îi mulțumim că este cu noi și că este un simbol pentru România”, a spus parlamentarul.
Impresionante au fost cu adevărat cuvintele rostite de subprefectul Cristian Gâfu. „În calitate de reprezentant al unei instituții a statului, în numele statului, vă cerem iertare pentru acele momente când ați luptat pentru democrație. Titlul de Cetățean de Onoare reprezintă încercarea de a ridica acea bilă pe care atunci v-au pus-o la picioare!”, i-a spus avocatul Gâfu lui Nicolae Ciurică.
Oficialitățile au convenit ca o stradă din Caransebeș să poarte numele partizanului, Romeo Dunca vrea să-i dirijeze pe turiștii care aleg Via Transilvanica pe viitorul traseu „Calea Rezistenței Nicolae Ciurică”, în timp ce ultimul partizan în viață se întreabă de ce l-or fi omorât românii pe Ceaușescu.