România hazlie!

Pe vremea campionatului din Divizia A, ăla de dinainte de ’89, de tranzacțiile în fotbal se ocupau nu doar conducătorii de cluburi, ci și prim-secretarii, ba chiar și ăia mari de la București. Pe cei mai buni fotbaliști îi luau cu arcanul Steaua și Dinamo și uneori Victoria București. Cum veneau încorporările toamna, cum se racolau cei mai talentați juniori. Nu conta dacă Hagi sau Gică Popescu erau de acord, important era ce spuneau generalii din Armată și Poliție.

Uneori, jucătorii buni erau ademeniți și cu o facultate, pe care o terminau pe ochi frumoși de… fotbaliști, dar niciodată nu am auzit că cutare sau cutărică ar fi fost transferați în schimbul a doi, trei saci de cartofi, a unui butoi cu ulei (generația de după ’90 nu știe cum se pompa uleiul cu care îți prăjeai cartofii) sau a unei mese la cârciumă. S-or mai fi făcut aranjamente de genul ăsta la meciuri trucate ca să fi ieșit campioane Steaua ori Dinamo, dar mai mult de atât nu-mi amintesc. Asta în condițiile în care era foame și sărăcie, nu glumă.

O știre, Made in România, face turul Europei și nu numai. Cică Vulturii Lugoj, Liga a IV-a, și Viitorul Pandurii Tg. Jiu au bătut palma pentru un transfer de râsul lumii. Lugojenii l-au cedat pe un camerunez în schimbul a două containere de tablă, în care vor fi amenajate vestiare la noua bază sportivă. Federația din Camerun s-a supărat rău de tot când a auzit una ca asta, cică Burleanu și ai lui au făcut mișto de bietul african. Ne-au bătut obrazul, ba chiar ne-au transmis că vor face scor cu noi dacă ne vor mai întâlni la un campionat mondial. Asta-i ciuciu-banana ce spun ei. Când or vedea jucătorii lui Edy calificați la un campionat mondial, atunci chiar că va fi sfârșitul lumii.

Bă, ești prost? De ce să fiu, bă, dacă așa s-o întâmplat. Puteau să ceară, de exemplu, un butoi cu brânză din anul ăsta sau câteva bidoane cu vin, dar nu aveau nevoie de așa ceva. Lugojenii duceau lipsă de containere. Și până la urmă le-au primit. Mai vând un jucător, doi și își dotează vestiarul cu cele trebuincioase. Și tot așa până la ultimul fotbalist, când vor cumpăra și scaune în tribune, și uși de termopan, și dușuri și… de toate.

Ei, vedeți cât de frumoasă și de hazlie este România de ne invidiază atâta lume?