Pe câți i-am condamnat sănătoși la moarte?

Ce ți-e și cu testele astea! În urmă cu doi ani, tot al treilea român pica testul Covidului. Cum treceai de bariera de la intrarea în curtea spitalului, cum deveneai pozitiv. Cum auzeai sirena ambulanței, simțeai cum picai testul care băgase în sperieți o țară întreagă. Și dacă îl picai, și ajungeai la Reanimare, era gata pita ta. Preferai să duci boala pe picioare, cu Parcetamol, ceai și frecții cu oțet, decât internat în spital.

Acu’ e la modă testul pentru depistarea drogurilor. Aproape orice șofer care e pus să sufle în Drug Test se gândește la ce e mai rău. Adică, la legea pe care vor să o promulge aleșii: mașină confiscată, permis suspendat pe viață, chifteluțe trimise cu praștia printre zăbrelele de la Popa Șapcă, Rahova sau Gherla. Cum era să o pățească fostul șef de la BCCO București care a accident mortal o femeie în Popești-Leordeni. Cum a ajuns băiatul de la Rutieră la fața locului, cum i-o băgat muștiucul de la aparat în gură. De fapt, două. Unul de la Alcool Test și altul de la Drug Test. Că așa se nimerise să le fi avut pe amândouă la el. „Ai îmbulinat-o, colega, i-ar fi spus rutieristul. Vorbește cu ăia de la Jilava să-ți găsească o odaie mai de Doamnre Ajută, că ești pozitiv și într-o parte, și într-alta”. Speriat, fostul șef al BCCO (Birou de Combaterea Crimei Organizate) a dat să-i explice că nu pusese gura, limba, mă rog, mâna pe vreo substanță stupefiantă. „Zău, mă, tehnologia minte?”, l-ar fi întrebat omul cu chipiu de polițist.

Răspunsul de la Medicină Legală a confirmat spusele șoferului: nu consumase substanțe din alea interzise. Și atunci? Tehnologia minte? Nu minte, dar nah! Parcă a fost prima dată când s-a întâmplat ca Drug Testul ăla să dea eroare. Mai greșește și el, că e din ăla ieftin, vechi, uzat, depășit din punct de vedere tehnic. Mai dă câte un rateu… Dar las’ că avem promisiuni că ministerul cumpără din alea performante, de ultimă generație. Bine, nu chiar acuma. Când or fi bani și când s-o întrema deficitul bugetar. Până atunci, lucrăm cu astea, că n-avem încotro: mai câte o eroare, mai câte o greșeală de interpretare la nu știu câte de testări n-o fi foc.

Așa o fi fost și cu testele Covid. Mai știe cineva pe câți i-am condamnat sănătoși la moarte?