Curios lucru, dar Ministerul Educației nu poate prezenta o statistică oficială a elevilor care au terminat liceul și au decis să plece din țară. Se aproximează doar că până la 5% din totalul absolvenților aleg în fiecare an să urmeze studii superioare la o facultate din străinătate. Ar fi și imposibilă o asemenea evidență, având în vedere migrarea masivă a românilor (părinți) nemulțumiți care aleg să se stabilească peste granițe. Fără îndoială, elevii care termină 12 clase cu medii foarte bune și care ajung în universități de top, ar putea fi numărați.
Eurobarometrul spune că România se află în media țărilor Uniunii Europene, într-un top 10 la numărul de studenți care învață în altă țară decât cea în care au absolvit studiile liceale.
Anul pandemic 2021 nu i-a speriat nici pe tineri, dar nici pe părinții care îi susțin, cu atât mai puțin limitarea accesului în sistemul de învățământ superior britanic. Până înainte de Brexit, cei mai mulți tineri care plecau la studii optau pentru Marea Britanie, acum însă cererea pentru Olanda a explodat. Cel puțin așa reiese din statisticile FINS, o instituție financiară nebancară, ce oferă credite pentru tinerii care vor să plece la studii de licență, masterat sau chiar antreprenoriat în Europa.
Poate că puțină lume știe și de aceea e bine să amintim că în vara anului trecut a fost semnat un al doilea acord de garantare în cadrul proiectului pilot EFSI Skills & Education între Fondul European de Investiții și FINS. Acesta le permite elevilor și studenților din UE care vor să studieze într-un stat membru UE să ia credit fără codebitori și fără garanții imobiliare. Studenții care primesc finanțare nu au nevoie de un istoric bancar sau financiar, de un istoric de angajare și sunt acoperiți inclusiv în cazul unor situații extraordinare, deoarece creditele FINS nu se transferă rudelor sau moștenitorilor.
Creditele oferite au o flexibilitate maximă, pentru a se adapta cât mai bine cerințelor reale ale studenților, aceștia beneficiind și de o perioadă lungă de grație. Aceasta înseamnă că rambursarea creditelor începe la 6 – 12 luni după finalizarea studiilor și poate fi structurată pe termen de 5-10 ani. Astfel, studenții nu vor avea presiunea dată în general de împrumuturi, ci vor putea restitui banii în momentul în care, cel mai probabil, vor avea un job și un nivel salarial pe măsura pregătirii lor.
Ce au ales absolvenții de liceu români, cu medii de excelență?
Olanda a devenit destinația principală, fiind țara care oferă cele mai multe programe de Licență și Master în limba engleză în afara Marii Britanie, dar a crescut cererea și pentru Germania și Belgia, unde se află un număr semnificativ de programe în limba engleză (limba preferată de cei mai mulți). Dintre țările nordice, Suedia, care are câteva universități din top 100 mondial, începe să prezinte din ce în ce mai mult interes pentru tinerii din România.
Așadar, cu un pic de efort și multă voință, orice tânăr cu medii bune poate avea șanse pentru a învăța în Europa. Nu mai este nevoie de sprijinul exclusiv al părinților.
De ce pleacă tinerii? Cu siguranță sunt mulți cei care consideră că nivelul de studii oferit în România nu este adecvat pentru ce își doresc ei, fie nu văd un viitor în țară. Este un mare adevăr că aici trecerea de pe băncile facultății la piața muncii este una foarte dificilă. Pe când în Europa, tinerii sunt stimulați să își caute un job de timpuriu iar statul ajută la integrare. Și uite așa, găsim „România educată” – (proiectul președintelui), peste tot în lume, fiindcă tinerii pleacă din țară fără să se uite în urmă!
Foto: Guliver/GettyImages