Una dintre marile probleme ale României este reprezentată de numeroasele depozite de deșeuri neconforme, fără niciun statut legal, unele mai mari sau mai mici, situate în apropierea așezărilor urbane sau rurale. Cele mai multe sunt spații unde se aruncă resturi menajere, dar și deșeuri rezultate din construcții. Întârzierea închiderii gropilor de gunoi va atrage după sine noi sancțiuni, opinează ecologiștii din Caraș-Severin.
„În Caraș-Severin sunt numeroase exemple, unele cu impact puternic asupra mediului, la Anina sau la Moldova Nouă unde au fost observate resturi deversate direct în Dunăre”, susține Cornel Sturza Popovici, voluntar la Grupul Ecologic și de Colaborare Nera, care spune că aceste practici trebuie să dispară în totalitate.
Amenzile Gărzii de Mediu sunt tratate cu superficialitate de primării, unele reușesc să conteste în instanță și primesc câștig de cauză. Această practică trebuie să înceteze, pentru că lucrurile nu sunt privite cu aceeași lejeritate de către structurile europene. Noi trebuie să avem în vedere toate prevederile cuprinse în actualul plan al Comisiei Europene și atunci vom fi siguri că e îndeplinită componenta de mediu ceea ce atrage după sine alocările bugetare prin PNRR.
„În Caraș-Severin există un singur depozit pentru deșeuri conform normativelor europene, cel de la Lupac, care cu toate problemele lui, anul trecut în luna august, a fost dat în funcțiune. Mai avem două depozite pentru transfer, la Caransebeș și la Băile Herculane, care se află într-o fază avansată în vederea unui management integrat. Celelalte depozite de la Oțelu Roșu, Bocșa, Oravița, Moldova Nouă, Anina, toate trebuie închise, ori acest lucru încă nu s-a întâmplat. S-au dat și anul trecut amenzi în valoare de peste opt 800.000 lei primăriilor, dar și firmelor de salubritate. Suntem foarte întârziați cu încadrarea în Directiva Europeană pentru deșeuri și acest lucru în mod sigur va fi pus în legătură cu acordarea banilor pentru PNRR. Prima tranșă de peste trei miliarde va intra posibil anul acesta dar următoarele sume vor ține cont de restanțele pe care le avem în adoptarea acquisului comunitar (a.c. reprezintă totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene/n.a) la care ne-am obligat în anul 2007, odată cu aderarea la UE”.