Silviu Hurduzeu: „Respingem categoric propunerea PNL ca nevaccinații să plătească spitalizarea”

Toți cetățenii români plătesc asigurări de sănătate, deci toți au dreptul la aceleași servicii medicale, consideră deputatul Silviu Hurduzeu. Diferențierea între persoanele vaccinate anti-COVID și cele nevaccinate este profund nedreaptă, spune parlamentarul de Caraș-Severin.

Ceea ce în urmă cu câteva luni părea a fi doar un zvon legat de accesul inclusiv la serviciu pe baza certificatului verde se adeverește acum. La fel și ipoteza că persoanele nevaccinate își vor plăti spitalizarea. Lucrurile au ajuns la un alt nivel, iar liberalii propun ca persoanele care au decis să nu se vaccineze, dar totuși se îmbolnăvesc de COVID-19 și au nevoie de spitalizare să plătească suplimentar, chiar dacă au asigurare de sănătate.

Deputatul Silviu Hurduzeu consideră că această măsură ar fi una discriminatorie. „Respingem categoric propunerea PNL (amendamentul privind certificatul verde) ca nevaccinații să plătească spitalizarea. Toate bolile infecțioase sunt urgențe medicale. Tratamentul este gratuit la toate și așa trebuie să rămână. SARS-COV-2 este și ea o boală infecțioasă. Nu se poate diferenția! Ar fi nociv social și profund ilegal.”

Plata spitalizării impusă nevaccinaților ar crește decesele, mai spune parlamentarul cărășean. Oamenii nevaccinați nu vor merge la spital în fazele incipiente ale bolii și ar muri în număr și mai mare. „Este aberant să-i sancționăm pe bolnavi pentru că, cel puțin până acum, statul, sub guvernarea de Dreapta, a fost incapabil să-și facă datoria. Toți cetățenii români plătesc asigurări de sănătate, deci toți au dreptul la aceleași servicii medicale. Sistemul de asigurări de sănătate are la bază principiul solidarității. O lege care ar conține o astfel segregare, între vaccinați care au spitalizare gratuită și nevaccinați care-și plătesc spitalizarea, este nu doar neconstituțională, dar va alimenta iresponsabil ura socială și va adânci catastrofal rupturile din societatea românească.”

Silviu Hurduzeu consideră că prin astfel de măsuri se sporește atât numărul de decese, cât și ura între semeni într-o perioadă și-așa dificilă.