Cauza principală a mortalității infantile în România rămâne asistența medicală deficitară a nașterilor premature, iar rata în România, la 1.000 de copii născuți vii, conform ultimelor date publicate de INS, este de 5.6%, față de 3.4% cât este media europeană.
Cauza principală este leagă de nașterile premature. Principale cauze ale mortalității copiilor care au până la patru ani sunt leziunile traumatice afecțiunile aparatului respirator, tumorile și malformațiile congenitale, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), pentru anul 2019. Iar criza creată de COVID-19 a acutizat și mai mult sistemul medical românesc destinat îngrijirii copiilor.
„De asemenea, țara noastră se confruntă cu o incapacitate gravă de a răspunde nevoilor de îngrijire neonatală: deși necesarul ar fi de 600 de locuri în terapia intensivă neonatală (30 de locuri la un milion de locuitori), sunt asigurate doar aproximativ 300 de locuri, reprezentând așadar 50% din capacitatea de a îngriji nou-născuții prematuri. Aparatura medicală precară, acolo unde nu e chiar insuficientă, pune maternitățile din România în situații dificile”, transmite Organizația Salvați Copiii.
Situația s-ar putea îmbunătăți dacă numărul de paturi de terapie intensivă neonatală s-ar suplimenta și dacă s-a dota toate centrelor regionale cu unități de transport neonatal;
În ceea ce privește anomaliile congenitale, cauză a mortalității infantile, acestea pot fi depistate din timp, prin screening prenatal. La Timișoara de exemplu a fost dezvoltat un proiect prin care atât femeie însărcinate asigurate, cât și cele neasigurate pot beneficia de screening gratuit. Serviciile medicale se acordă atât la Maternitatea Bega, cât și la Maternitatea Odobescu. Programări se pot face la telefon: 0771481518 sau la adresa de e-mail: programare.screening.gravide@gmail.com.