Române! Când vii acasă la ai tăi, fii cuviincios, nu-ți da arama pe față de la vamă!

politia de frontiera verificari

Peste 100.000 de persoane au intrat în țară zilnic, prin Vama Nădlac, în ultima perioadă. Cu siguranță s-au luat cele mai bune decizii de prevenție inclusiv prin implementarea PLF-urilor (formularelor personale de localizare) prin ceea ce înseamnă certificat de vaccinare, test făcut cu 48 – 72 de ore înainte sau de trecere prin boală. Cu toate acestea, credeți că Omicron va sta cuminte la graniță?

Cu siguranță, nu și transmiterea este inevitabilă! E dreptul fiecărui român care se întoarce acasă din țări străine să procedeze după cum consideră că e bine pentru sine și familia lui, dar agresivitățile verbale adresate celor care manageriază situația de la graniță, (polițiști, medici, reprezentanți DSP) cu siguranță nu își au rostul!

Prezent în mediul online, dar și invitat în emisiuni televizate fiindcă vocea lui contează, medicul psihiatru Gabriel Diaconu spune că se cuvin câteva lucruri de bun simț amintite în aceste împrejurări: „De vreme ce veniți să vedeți oameni dragi și de vreme ce nu i-ați mai văzut de ceva timp, dar mai ales pentru că urmează să plecați înapoi în țările voastre adoptive, nu ar fi păcat? Nu ar fi păcat să-i lăsați în urmă bolnavi sau, și mai rău, spitalizați spre, posibil, și deces? E o trăsătură tipică românilor să-și bruftuluiască aleșii, să-și înjure primarii, să-și ia la strămoși polițiștii. Mai ales a celor care-au plecat, de multe ori pe bună dreptate, din România. Nimeni nu zice, fiecare are dreptul la o părere despre țara lui de origine. Dar dacă tot ai ajuns să trăiești într-un loc sensibil mai civilizat, sensibil mai curat, mai respectuos cu semenii, caută să aduci bunele practici cu tine acasă. Că-ți place, că nu-ți place, România nu e nici troaca ta, nici nu-ți datorează nimic. Că vrei tu să ai două săptămâni pe an să te dai mare la «țăranii» de aici posibil că te ajută să refulezi diverse lucruri, dar aduci probleme, faci probleme și vei lăsa în urmă probleme. Nu există sfaturi prețioase aici. Doar o recomandare: fii cuviincios.”

Medicii spun că primele 10 – 14 zile după sărbătorile de iarnă ne vor pune în fața fatalității. „O nouă emergență de cazuri, din câte știm până acum cu o pantă exponențială foarte intimidantă. Cât de intimidantă? Simplu. Dublare a cazurilor raportate la fiecare două zile. Și vorbim de state mult mai bine echipate decât România, oricât ar vrea să se laude unii cu harta unde noi suntem verzi, dar alții nu. Dacă (deși nu-mi fac iluzii) reușim, cumva, să navigăm corect următoarele câteva săptămâni și dacă unele ipoteze despre Omicron încep să se susțină, prin februarie vom avea câteva milioane de mucoși”, mai spune medicul Gabriel Diaconu.

Priviți la țări unde sistemul medical este suficient de puternic pentru a putea rezolva probleme grave. Deja sunt creșteri alarmante de cazuri în Irlanda, în Anglia, dar și în Olanda, unde s-a impus lockdown total până în ianuarie.

Varianta Omicron face ca pandemia să intre „într-o nouă dimensiune”, întrucât ea infectează mult mai multe persoane în foarte scurt timp și afectează mai mult (față de alte variante) persoanele vindecate sau vaccinate. Se poate la fel de bine să avem ceva mult mai rău decât am trăit în toamnă cu Delta-corona. Cine știe, poate pentru mulți va putea fi vorba de prea puțin sau de prea târziu.