Municipalitatea din Caransebeș l-a sărbătorit pe „Eroul de la Jiu”, Generalul Ioan Dragalina, l-a împlinirea a 160 de ani de la nașterea sa, un eveniment amplu care a culminat cu decernarea titlului de cetățean de Onoare Post Mortem acordat de Primăria Caransebeș și înmânat nepoatei generalului, Rodica Voiculescu.
Alături de doi strănepoți ai generalului, nepoata după fiică a generalului, Rodica Voiculescu a dorit să revadă casa în care a locuit Ioan Dragalina pe care se află o placă cămemorativă de pe strada Ardealului, după care a participal la vernisarea expoziției „De la OMUL la EROUL General Ioan Dragalina” organizată de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș împreună cu Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale, cu Garnizoana și Cercul Militar Caransebeș și cu profesoara Maria Gherguța, care se îngrijește de colecția colonelului în rezervă Liviu Groza, cel care a fost fascinat de istoria locului și a dedicat mai multe volume Generalului Ioan Dragalina.
La Primăria Municipiului a avut loc festivitatea de decernare a Titlului de Cetățean de Onoare Post Mortem Generalului Ioan Dragalina distincție înmânată nepoatei Rodica Voiculescu.
„Vreau să spun că vă mulțumesc mult pentru că v-ați gândit la bunicul meu. Eu sunt nepoată prin una dintre cele patru fiice și întâmplător mă aflu în viață, deși am o vârstă respectabilă”, a declarat nepoata Rodica Voiculescu.
Ioan Dragalina este fără îndoială unul dintre eroii români din Primul Război Mondial. De la gradul de sublocotenent a ajuns până la cel de general şi a condus Aramata I a României. Este primul general care a căzut pe câmpul de luptă, iar anul acesta se împlinesc 160 de ani de la nașterea sa.
„Generalul lasă testament următoarele rânduri: sărac am intrat în armată, sărac părăsesc această lume. Las copiilor mei (a avut 2 băieți și patru fete) cinstea numelui de ROMÂN. În Primul Război Mondial, toți copiii generalului au luptat pentru România Mare. Corneliu Dragalina, fiul său, a fost pe frontul din Moldova, Comandorul Dragalina, cel de-al doilea fiu, a fost pe frontul din Constanța, iar fetele au fost încadrate ca sanitare în spitalele militare din București. O familie dăruită pentru formarea României Mari. Acesta a fost idealul și păcat pentru că Generalul nu a reușit să vadă România Mare și să trăiască sub drapelul care a dovedit că România a realizat Unitatea Națională. Avem onoarea ca astăzi urmași ai Generalului să pășească pe aceste meleaguri, nepoata generalului Rodica Voiculescu, la 88 de ani a dorit să urmeze pașii pe care Ioan Dragalina i-a făcut încă de la fragedă vârstă. Am expus în această sala cele mai reprezentative documente și fotografii, dar și obiecte personale cum ar fi pipa generalului”, a menționat managerul muzeului caransebeșean Dacian Rancu.
Prin această manifestare culturală inițiată la solicitarea Asociația Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Slt. Ecaterina Teodoroiu” se dorește cinstirea memoriei Generalului Ioan Drăgălina și readucerea în memoria colectivă a celui care a fost fiu al Caransebeșului, de la a cărui naștere se împlinesc 160 de ani.