Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoara, susține că doar 6 din cele 42 de proiecte pe fonduri europene derulate de administrația Fritz, aflate în gestiunea ADR V Vest, au fost de succes. Ca să nu piardă banii pentru investițiile nefinalizate la timp, primăria s-ar fi angajat, mai spune liberalul, să plătească anul viitor aproape 230 de milioane de lei.
Fostul primar al Timișoarei a prezentat o listă cu proiectele ratate de administrația Fritz, „predate la cheie de administrația Robu”. Potrivit lui Nicolae Robu, din 42 de proiecte ale primăriei, pe fonduri europene, gestionate de ADR, doar 6 sunt în implementare cu succes: „6 din 42. 14,2% adică. E cea mai mică rată de succes din țară, probabil.” „E o sinteză făcută de mine personal. Garantez pentru aceste date”, a precizat Nicolae Robu.
„Dacă ai primit fonduri europene și nu reușești să finalizezi proiectele, ai două posibilități: să te angajezi că le finalizezi cu bani proprii până la sfârșitul anului viitor – și atunci nu ți se iau banii de care ai beneficiat – sau să nu faci lucrul acesta și să pierzi acei bani. Ca să nu piardă banii (n.r, administrația locală), s-au adoptat hotărâri de consiliu local și s-au alocat de la bugetul local fondurile pentru continuarea acestor proiecte. Valoarea totală care s-a aprobat să fie pusă de la bugetul local pentru continuarea acestor proiecte, până la sfârșitul anului 2024, este de 229,2 milioane de lei. Vă dați seama ce înseamnă asta pentru bugetul local?”, a declarat Nicolae Robu, candidatul PNL la Primăria Timișoara.
Potrivit liberalilor, cu acești bani s-ar fi putut reabilita 46 de licee precum Jean Louis Calderon din Timișoara. Sau s-ar fi putut ridica două maternități precum cea de lângă Spitalul Județean din Timișoara.
„Vă dau un exemplu, Calderonul – reabilitat și eficientizat energetic se face cu 1 milion de euro. (…) 46 de licee Calderon puteau fi reabilitate. Două maternități s-ar putea construi. (…) Drumul județean lărgit la patru benzi, 10 kilometri, ne costă 135 milioane de lei. Ca să vă dați seama de magnitudinea dezastrului.”, a declarat Alin Nica, președintele PNL Timiș.
Potrivit președintelui CJ Timiș, administrația județeană a atras pentru prima dată mai multe finanțări nerambursabile decât Primăria Timișoara.
„E o premieră istorică, niciodată nu s-a întâmplat acest lucru pentru că șansele pentru consiliul județean și programele în care este eligibil sunt mult mai mici decât cele ale unei primării de mare municipiu. Avem în implementare proiecte în valoare de aproximativ 1 miliard și jumătate de lei. 47 de proiecte în total. La care, dacă adăugăm și proiectele din Programul Național Anghel Saligny, cele 5, în valoare de 140 de milioane de lei, avem o imagine clară a situației de la Consiliul Județean Timiș. Zic că vom ajunge să depășim două miliarde de lei proiecte aflate în implementare cu finanțare nerambursabilă.”, a declarat Alin Nica.
Potrivit ADR Vest, 81 de milioane de euro este valoarea proiectelor cu fonduri europene derulate în regiunea de Vest și care nu vor fi implementate la timp, până la finalul anului. Cele mai multe proiecte sunt în Hunedoara și Caraș-Severin, însă astfel de investiții se regăsesc și în Timiș sau Arad.